Мляко за здрави зъби след хранене

Ако пийваме често прясно мляко, има много по-голяма вероятност да се радваме на здрави и бели зъби. Заради това, че напитката е богата на калций, тя неутрализира киселините в устата и реминерализира зъбите след хранене. А киселинността в устната кухина се увеличава заради честата консумация на напитки и храни, което неизбежно води до увреждане и износване на емайла на зъбите. Една от неподозираните заплахи са сочените за „здравословни” зърнени закуски, които съдържат твърде много захар.

Зъболекари казват, че за устната хигиена не е важно колко захар се поглъща, както може да ви кажат някои, а по-скоро колко често се прави това. Един път на ден нещо сладко не е фатално, но ако консумацията на сладки и газирани напитки става през няколко часа през деня, то неизменно се увеличава и киселинността в устата, като тя остава и дълго време висока, което уврежда зъбите многократно по-бързо.

usmivkaТова естествено води до огромни рискове за денталното здраве. Изследване е посочило, че над една трета от децата между 5 и 12 години имат натрупана зъбна плака след хранене с популярна зърнена закуска, комбинирана с ябълков сок, вода или мляко. Но според това с какво точно се хапва, показва и различна киселинност в устата. Пробите са показали 30 минути след хранене, че стойностите на pH са различни според това с какво е залята закуската: за сок – 5,83; за вода – 6,02; за мляко – 6,48.

Колкото по-ниска е стойността на pH, толкова по-висока е киселинността, което потвърждава твърдението: чаша мляко след хранене запазва зъбите по-здрави.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.