По-малко калории – по-дълга младост

Вечна младост и дълъг живот очакват онези, които стават гладни от масата

младост
По-малко калории – по-дълга младост

Ниско калоричнa, но балансирана диета може да забави процеса на стареене и да увеличи продължителността на живота. Това е ясно както на учените, така и на онези, които са превърнали здравословното хранене в свой естествен начин на живот. Но напоследък, изследователски екип от Португалия откри как точно работи такава диета. Оказа се, че всичко зависи от процес, който започва първо в клетките.

Както вече беше съобщено, с позоваване на изследванията на автора Клаудия Кавадас, нискокалоричната диета кара клетките да рециклират стари молекули. Ако тези молекули не са отстранени, те се съединяват и запушват важни органели, което води до нарушения в клетките.

Учените изследвали хипоталамуса, който наскоро бе доказано, че управнява контрол на процеса на стареене. Те използвали нискокалорични диети, и открили, че в клетките на тази част от мозъка, има някои промени. Според учените, това откритие не само ще даде ключ към дълголетието, но ще помогне да се преодолеят невродегенеративни заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Като едно задължително ястие за дълъг живот и вечна младост, учените посочват овесената каша.

Една малка купичка, пълна с овесени ядки – това е ключът към дълголетието. Учените оценяват данните от две големи проучвания, в които са взели участие повече от 100 000 души, казва Zee News.

Изследването е продължило повече от 14 години. Участниците отговорили на въпроса за диета и начин на живот. Хората, които ядат най-малко 33 грама пълнозърнести храни дневно, рискът от преждевременна смърт се 9% по-нисък в сравнение с тези, които почти не ядат пълнозърнести храни. Рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания е намалял с 15%. За съжаление, пълнозърнестите храни не намаляват риска от това човек да се разболее от рак.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.