https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Митове за акнето и борбата с него – 1 част

0

Повечето от нас са се сблъсквали с проблемната кожа и гнойните пъпки.  Това обикновено се случва в тинейджърската възраст, но проблеми имат и хора около 30-те, по-често жените.

Понякога дори специалистите трудно откриват основната причина за появата на акнето. Още по-трудно е, да се проведе адекватно лечение, тъй като голяма част от пациентите упорито са се вкопчили в широко разпространените митове и заблуди за проблемната кожа. Ето и най-често срещаните:

Първи мит – Акнето се предава по наследство

Естествено, че генетично обусловена чувствителност на мастните жлези не трябва да се пренебрегва, но това не означава категорично, че ако майката или бащата са имали акне, то и детето им е обречено да има такива проблеми. При правилна грижа за кожата и профилактични процедури акнето може и да не се прояви.

акне

Втори мит – Акнето изчезва при започване на полов живот

Това е един от най- нереалистичните митове, който същевременно е и силно застъпен сред тийнейджърите. Сред тях се носи заблуждението, че ако си намерят сексуален партньор, пъпките ще изчезнат. Простата истина е, че активността на акнето намалява в резултат на хормоналната дейност към 16-та при момичетата и към 18-та годишнина при момчетата. Обикновено това е и времето, по което младите хора започват сексуален живот.

Трети мит – Акнето не трябва да се лекува, ще изчезне само

Това също е заблуда. Акнето трябва да се лекува, защото в противен случай може да остави дълбоки белези по кожата. Те се премахват много трудно, а процедурата за изличаването им изисква много време и средства.

Четвърти мит – Процедурите в козметичните салони лекуват

Не е вярно! Дори има много случаи, в които акнето се обостря след прилагане на „разкрасителни“ процедури в козметичните салони.

Почистването на порите трябва да се прави, когато кожата е в спокойно състояние. По-ранното третиране, когато кожата е готова да се възпали, може да предизвика раздразнение и това да провокира нови пъпки. Почистването изисква подготовка. Кожата трябва да се лекува със специални процедури и препарати, за да се премахне възпалението. Понякога още след като възпалението изчезне, човек открива, че изглежда отлично без всякакво почистване.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.