https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Миризмата на пот е по-силна, когато сме стресирани

0

При стрес миризмата на пот е особено неприятна, защото идва от жлезите в подмишниците

Миризмата на пот
Миризмата на пот е по-силна, когато сме стресирани

Потта съобщава важни неща за здравето и е един от начините да предупреди за надвисваща беда. Тя е охладителната система на тялото. Когато температурата вътре в него се покачва, нервната система съобщава на потните жлези да се активират. Когато потта излиза от кожата, охлажда тялото.

Ако обърнете внимание на изхвърлената от организма вода, може да научите куп подробности за собственото си здраве.

Например, че влизате в менопауза или сте бременна. Всичко, което е свързано с ендокринната система, може да ви накара да се потите повече от обикновено. 85% от жените изпитват горещи вълни непосредствено преди и по време на менопаузата. При бременността пък хормоналните промени задвижват своеобразен термостат на мозъка, който приема, че сте прегрели и ви съдейства да се охладите чрез голяма порция пот.

Миризмата на потта зависи от какво е предизвикана. Когато е естествен
резултат от терморегулацията в организма, тя се контролира от екринните потни жлези и представлява вода и соли, които се отделят повсеместно от тялото. Но когато сте под стрес, участват апокринните потни жлези, които са концентрирани в подмишниците. Тогава миризмата на потта е по-неприятна. Не е просто израз, че страхът може да бъде помирисан – доказано е в множество експерименти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.