https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Миокарден инфаркт – шест признака, които вещаят опасност

0

Mиокарден инфаркт е резултат на коронарната болест -опасно стеснение на кръвоносните съдове в самото сърце

Миокарден инфаркт
Миокарден инфаркт

Миокарден инфаркт може да сполети всеки. Никой не е имунизиран, в това число младите, защото според кардиолозите коронарната болест е дори по-агресивна във възрастта преди 35 години. Което е допълнително основание да внимаваме за признаци, че сърцето страда.

1. Оток около глезените.

Подуването на краката и особено на глезените може да е резултат от буксуването на различни органи, но може да бъде причинено и от немощ на сърдечна клапа. Задържането на течности (отокът) е често срещан симптом на застойната сърдечна недостатъчност. При нея сърцето не е в състояние да изпомпва нужното количество кръв за нормална работа на организма.

2. Главоболие.

Множество състояния се изявяват с главобрлие, дори баналните пролетна умора и настинка. По-тревожно е, когато мъчителната болка в главата е от високо кръвно, кръвоизлив или блокиране на кръвоносен съд в мозъка от тромб. Когато е внезапна или непоносима, придружена със скованост във врата, виене на свят, непреодолима умора, може да е знак за аневризма. Тя представлява балоноподобно разширение на кръвоносен съд, което с времето става все по-голямо, а от обтягането тъканта може да се разкъса. Суперопасно
състояние, при което смъртността е 50%.

3. Изтощение

Това може да бъде най-трудният за дешифриране сигнал. Има един милион причини да се чувстваме отмаляли. Но при проблем със сърцето ни мъчи прекомерна умора, до степен да не можем да изкачим 3 етажа стълби. Друг признак: ако се чувстваме отпаднали като при грип, без вирусът да ни е
повалил. В този случай заради непълноценна работа на сърцето до мозъка и другите органи не стига достатъчно кислород.

4. Стомашни колики.

По инерция мислим, че сърдечният проблем причинява болка в гърдите. Но не е необичайно, особено при жените, началото на инфаркта да се изявява със спазми в стомаха. Ако такова чувство не сте изпитвали никога преди, търсете лекар.

5. Световъртеж или припадък.

Инцидентно залитане след рязко ставане от леглото сутрин вероятно не е повод за сериозна тревога. Но ако зачести, може да е показателно за нещо по-сериозно. Като се отпусне, сърдечна клапа започва да пропуска кръв двупосочно вместо само към сърцето. Съпровожда се от отклонения в пулса. Сърцето бие твърде бавно или ударите са много чести. Сърдечносъдови фактори за световъртеж са и рискови стеснения или запушвания на артерии.

6. Тежест в гърдите.

Образно може да се опише като усещане за слон, седнал върху гърдите или горната част на гърба ни. Кардиолозите го определят като 98% сигурност, че получаваме инфаркт.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.