https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Минимум храна и максимум удоволствие или за разтоварващите дни

0

Сигурно сте чували, че е добре от време на време да се правят разтоварващи дни. Те могат да ви помогнат за две неща едновременно. Едното е, че могат да подпомагат лечението на някои заболявания, като високо кръвно налягане, а другото е, че могат да ускорят борба­та ви с излишните килогра­ми.

Разтоварващите дни имат неоспорими ползи за здравето и тялото и точно затова диетолози и ендокринолози горещо препоръчват ре­довното прочистване на организма. Но въпреки своите ползи, разтовар­ващият ден не е толкова популя­рен, колкото продължаващите с месеци диети. Аргумен­тът за неприлагането на разто­варващ ден е, че той не е по силите на нормалния учещ или работещ чо­век, който губи много енергия за ежедневните си задължения.

Няма спор, че разтоварването е изпитание за организма, но то в никакъв случай не трябва да се свързва с гла­дуването. Всъщност разтоварването е една нискокалорийна диета за изключително кра­тък период от време – един ден. Ако искате да отслабнете с 3-5 килограма на месец, ежедневният ви прием на калории не трябва да бъде повече от 1200-1500 калории. В разтоварващия ден се приемат 500-600 ка­лории, което не е малко.

http://www.dreamstime.com/-image15833088Съществуват много видове разтоварвания, които се основават само на една храна или една напитка. Някои препоръчват разтоварващия ден да бъде с обезмаслено сирене (500 гр.) или ябълки (1,5 кг. на ден), с банани (1 кг.), с диня (1,5 кг.), с месо (200 гр. варено телешко, 400 гр. зеле и шипкова отвара). Разтоварващият ден може да включва и консумация на айрян (1% масленост) или минерална вода (1,5 л.). Всичко това обаче, освен че ще ви бъде безвкус­но, ще ви въздейства и психо­логически.

За да получите и удоволствие от разтоварващия ден, е необходимо да консумирате вкусни, качествени продукти. Не става въпрос просто да се яде, важно е и как се яде. Също е важно в каква обстановка ще премине разтоварващият ден. В никакъв случай не бива да изпитвате психологически дискомфорт. Или иначе казано, ако обядвате или вечеряте в добър ресторант няма да се нарушат принципите на еднодневната диета. Ако закуската ви е била 100 гр. обезмаслено сирене, то в ресторанта може­те да си поръчате 200 гр. зеленчуци асорти на грил, бяла риба, пи­лешко или пуешко месо (100 гр.), сок или зелен чай. Така няма да се чувствате некомфортно, храната ще ви бъде много по-вкусна и няма да нарушите калорийната нор­ма за деня.

Един разтоварващ ден веднъж седмично е напълно достатъчен, освен ако нямате сериозни проблеми с излишните килограми. Не е желателно да прекалявате с разтоварването, тъй като според специалисти при чести разтоварващи дни организмът може да реагира неа­декватно. Иначе казано, веднага щом минете към нормалното хранене, организмът ще се запасява с по-бързи темпове, а това може да ви доведе повече ки­лограми, отколкото сте имали преди разтоварващия период.

Храненето по време на разтоварването трябва да бъде четен брой пъти – 4 или 6. Трябва да се избягва хране­не 1 или 2 пъти дневно.

А какво да правите ако ви поканят на гости или пък вие ще посрещате? В такъв случай диетолозите съветват да направите два раз­товарващи дни – непосредствено преди и веднага след събитието.

Специалистите твърдят, че няма критични противо­показания по отношение на разтоварващия ден. По техните думи той е полезен дори за стра­дащите от гастрит. В такъв слу­чай обаче се налага специфично разто­варващото меню, което е съобразено с техните пробле­ми. От менюто на хората, страдащи от това заболяване се изключват ябъл­ките, доматите и грубовлакнестите зеленчуци (моркови, зеле и репички). Препоръчва се консумацията на нискокалорийни каши и кисел.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.