Мигрената не подминава децата

Децата често се срещат с болката. Мигрената може да бъде заболяване, което трудно се открива, а болката в главата може да ги срещне почти навсякъде

дете мигрена

Понякога на ръба на масата, друг път на тротоара. Внезапно или продължително, със сълзи и писъци или с тихо прошепнато „Ох!“. Знаят, че за ожуленото коляно трябва лепенка, а за ухото топла кърпа. А най-добре знаят, че мама може да лекува всичко.

Но когато на дневен ред е честото главоболие, на мама „докторската“ диплома не стига. Тя знае – трябва специалист. Защото познава тази болка, съжителства с нея от години и подозира, че може да я е предала по наследство. Името й е мигрена. Да, мигрената е наследствено заболяване.

Оказва се, че за нея няма възраст. И децата страдат, понякога твърде рано – от втората година. Първите симптоми може да се появят в училищна възраст или в пубертета. Идва изневиделица, често се пренебрегва като състояние и още по-често се пропуска в прегледа. Особено при малките.

Причините за мигрената все още са неизвестни за медицината, но е установено, че предразположението към заболяването е наследствено. Изследвания в областта показват, че ако единият родител страда от мигрена, рискът за детето нараства с 40%. При двама диагностицирани родители вероятността може да достигне 90%. Предполага се, че фамилната обремененост по майчина линия е два пъти по-силно изразена от тази по линия на таткото.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.