Миенето на чинии радва и успокоява

Миенето на чинии радва, успокоява и гони стреса, ако е старателно и ако се върши без предварителни нерви и лоши очаквания

миенето на чинии

Миенето на чинии не е от най-приятните занимания за повечето хора. Но има и такива, които му се отдават с удоволствие. Изглежда, че от тази иначе скучан и досадна дейност все пак има полза.

Когато се вършат старателно и с отдаване на вниманието, иначе скучните домашни занимания като миенето на чинии намаляват нервността с 27% и вдигат вдъхновението с 25%. Това показа статия в сп. Mindfulness.

Участниците в проучването казват, че се фокусират върху мириса на сапуна, формата на съдовете и допира при миенето им. Това възвърнало душевния им комфорт. Същият бил и ефектът при готвенето, особено в компания с приятни хора.

Д-р Адам Хенли, автор на изследването, пише: „От години наблюдавам как простите ежедневни дейности увеличават усещането благополучие.“

В проучването 51 души са разделени в две групи. Едната миела 6 минути чинии по обичайния начин – оставяйки в ума да се реят тревожни мисли. Другата е насърчавана да следи сетивните усещания през 6-те минути на миенето.

Във втората група нервността намаляла с 27%, вдъхновението нараснало с 25%.

„Самият подход към една работа – дали тя се възприема като неприятна, или като вдъхновяваща, влияе на общото психическо и умствено състояние“, пише д-р Хенли.

Не само с миенето на чинии е така. По същия начин би могло да действа и почистването на дома.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.