Методи, с които да поддържаме кръвното си в норма

Хората с хипертония за жалост са обречени да вземат лекарства до живот. Но освен това е добре да се спазват няколко ограничения, за да бъде живота им по-лек. Ето няколко съвета, които е добре да се имат впредвид, ако сте с високо кръвно:

1. Вършете всичко едно по едно, не се залавяйте за няколко наведнъж. Старайте се да не се ядосвате, не викате и не нервничете.

2. Колкото е възможно намалете консумацията или направо спрете, такива продукти, които способстват за склероза на кръвоносните съдове. Такива храни са всички богати на животинки мазнини, алкохола, захар, маргарин, мазни млечни продукти, тъмно месо, черен дроб, месни бульони.

3. Основната храна на страдащите от хипертония трябва да е предимно от плодове и зеленчуци, също така пълнозърнест хляб, грах, соя, ядки, ориз, бяло месо от дивеч, обезмаслени млечни продукти, пресни сокове. Старайте се да се храните редовно, на малки порции. Най-добре е да следвате схемата закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря – поне 2-3 часа преди лягане.

izmervane-na-kravnoto4. Забравете за такива храни, като белия хляб, солта, бонбони, вафли и всякакви сладки неща.

5. Не консумирайте бира, ракия, водка, коняк, кафе и силен черен чай.

6. След сън изпивайте чаша вода за промиване на бъбреците, направете кратка гимнастика и си вземете контрастен душ.

7. Когато не сте на работа, старайте се да имате занимание, и то свързано с повече движение. Нека всеки ден да правите разходки не по-малко от 5-7 километра. Вървете бързо, докато се изпотите леко.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.