Метаболизмът: признаци и симптими на нарушен метаболизъм

Метаболизмът смело може да бъде наречен най-важният процес в организма, тъй като от успешната му дейност зависи как работят всички органи!

Обмяната на веществата, или метаболизмът, не е просто добра усвояемост на храната, а сложен химически процес, чиято основна цел е поддържането на нормалната работа на всички органи и системи. Не забравяйте, че добрият метаболизъм означава отлична работа на червата, но и способността всяка клетка да усвоява или да синтезира полезните вещества и да изпълнява функциите си – например по защита на организма или изработването на енергия.

От една страна, метаболизмът е нещо доста устойчиво – например няколко непланирани и рано изядени понички едва ли ще го сринат. Но от друга страна, нарушенията в този процес могат да бъдат в началото незабележими. Затова рискувате да ги установите на доста късен етап – тогава лечението ще бъде дълго и трудно.

Предлагаме ви основните признаци на нарушения в метаболизма. Ако откриете у себе си поне два от тях, добре е да се посъветвате с лекар!

• Рязко увеличаване или намаляване на теглото.

• Изменение в цвета на кожата: може да изглежда бледа, жълтеникава или червеникава.

• Проблеми с червата (разстройства или запек).

• Задух при най-малкото физическо усилие или дори без такова.

• Разрушаване на зъбите.

• Изтъняване на косите, чупливост и разслояване на ноктите.

• Отоци.

Защо се нарушава обмяната на веществата?

Причините могат да са няколко. Най-раз-пространената при жените е спазването на гладни диети, нередовното и небалансирано хранене – например излишък от въглехидратни храни. Злоупотребата с алкохол недостигът на сън и движение също могат да доведат до проблеми с метаболизма. Предразположението към нарушения в обмяната на веществата може да бъде и наследствено: ако родителите ви са имали подобни трудности, вие сте в рисковата група.

Случва се и нарушенията в метаболизма да са съпътстващ признак на някакво заболяване Ако използвате здравословна храна, добре се наспивате, натоварвате се физически, но въпреки това наблюдавате у себе си нарушения на обменните процеси, задължителна е консултацията с лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.