Метаболизмът – две истини, които задължително трябва да знаете

В състояние на покой метаболизмът е най-активен при хората с голяма мускулна маса


Всеки килограм мускули изгаря 12 ккал на ден, а всеки килограм мазнини – само 4 ккал. Естествено, при активен начин на живот тази разлика се увеличава.

За обмяната на веществата отговаря панкреасът

Мит. За обмяната на веществата отговаря щитовидната жлеза. Тя изработва хормони, които регулират много фактори на метаболизма – например колко бързо организмът изгаря мазнините и кога получените калории да се използват за изработването на енергия, а кога да се отлагат в резерв. Нищо чудно, че нарушенията в работата на щитовидната жлеза обикновено са свързани с проблеми с метаболизма.

Хипотиреоза – отслабена дейност на щитовидната жлеза, означава, че тя изработва по-малко хормони, затова метаболизмът се забавя. При хипер-териоза жлезата работи прекалено интензивно, което води до загуба на тегло.

Белтъчините подобряват обмяната на веществата

Истина. Изследвания доказват, че организмът хаби най-много енергия за изгаряне на продукти, богати на белтъчини. Това означава, че при употреба на белтъчини вашият метаболизъм е по-интензивен. На това
е базирана например знаменитата диета на Дюкан, която на първия етап предвижда употребата само на постни белтъчни продукти.

Често в рекламите се твърди, че даден продукт „ускорява обмяната на веществата”.’ Желаещите да отслабнат, възприемат ускоряването на метаболизма като тъждествено на отслабване. Идеалният вариант е: харчиш известна сума пари за продукт, ядеш и слабееш! Но, това не е истина!

Метаболизмът се събужда, когато се съчетае правилно, рационално хранене и много физическа активност

За тази цел е добре да се изгради режим на хранене и упражнения, и по възможност – да се спазва. За добрия метаболизъм е много важно храненето и упражненията да се случват в един и същи час всеки ден.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.