Месото – безспорни са неговите ползи за здравето

Месото не бива да се отказва. Най-вече заради това, че не било полезно. Това съвсем не е вярно

месото
Месото – безспорни са неговите ползи за здравето

Месото е полезно тогава, когато е отгледано и приготвено правилно.

Да се угояват животни със зърнени смески, е брутално погазване на тревопасната им природа. Месото им е по-евтино, но последиците за здравето на този, който го яде, са ужасни.

Затова и броят на веганите – хората, които не ядат животински продукти, расте. Но учените са категорични, че месото е необходимо. Стига да е в малки количества и да е от „щастливи“, пасищни животни. Такова месо е 3-5 пъти по-скъпо, а и то се набавя по-трудно от магазини за биохрани и от фермерски пазари.

Струва ли си усилията, или това е превземка? Не, това е най-доброто за здравето. А и да ядеш 2 пъти седмично качествено месо, струва колкото да се яде всеки ден от масовата мръвка.

Биомесото е по-питателно. То дава нужните на човека вещества, и то в точната им пропорция. Главната по-мускулесто и с по-малко разлика е в мазнините. То съдържа малко омега-6 и 50 % повече омега-3 мастни киселини от месото на животни, угоявани с фураж.

Омега-З са полезните мазнини. Организмът не може да ги синтезира, така че се набавят само от храната. В масовата мръвка омега-6 стигат до 40 пъти повече от омега-3. Човек се нуждае и от двете, но в съотношение 1:1, максимум 1:4. Такава е пропорцията им в месото на пасищни животни. То снижава риска от сърдечни болести и рак. Клинични проучвания показват, че „доброто“ говеждо е полезно като пилешкото без кожа или рибата.

Месото на хранени с трева животни дава 10 пъти повече конюгирана линолова киселина. Тя има доказани антиракови свойства. И също като омега-мазнините подсилва сърцето и имунната система. В това месо има и повече стеаринова киселина, която сваля т.нар. лош холестерол. Има и в пъти повече витамини А и Е, смятани за базисни антиоксиданти.

За да се възползвате от всички плюсове на пасищното месо, трябва да спазите и едно условие. Тъй като то е по-мускулесто и „сухо“, трябва да се готви по-дълго. Но на слаб огън.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.