Как да направим месото от магазина здравословно?

Месото от магазина трябва да бъде избирано според някои критерии, които ще го направят здравословно за консумация

mesoto

Месото е важна част от менюто на здравия човек. Ако вие сте избрали то да бъде част от вашата диета и здравословно хранене, има няколко неща, с които трябва да се съобразявате.

Месото може да бъде здравословно за консумация, ако сме направили разумен и информиран избор

Специалистите препоръчват да купуваме прясно или охладено месо. При температура около нулата, свойствата и структурата му не се променят, а телешкото и свинското стават по-сочни. Разбира се, замразяването удължава трайността на продукта, но не влияе положително на качеството му: водата замръзва и се превръща в кристали, които разкъсват влакната. При размразяване сокът на месото изтича, в резултат на което то става по-сухо и жилаво. Ако все пак се наложи да купите замразено месо, обърнете внимание дали по него има лед или окървавени ледени натрупвания – това е знак, че е замразявано повече от веднъж.

Размразявайте месото възможно най дълго, най-добре в хладилник. Когато купувате замразено месо, четете етикета – там е указана датата на производство и срокът на годност. Предпочитайте месото от местни производители. Ако се наложи да купите замразено вносно месо, по-добре го смелете на кайма – от него няма как да се получат добри пържоли. Ако при размразяването започне да се отделя неприятна миризма, върнете го обратно в магазина – продали са ви развалено месо и би следвало да ви върнат парите без излишни спорове.

При покупка на охладено месо обърнете внимание на целостта на опаковката – по нея не бива да има пукнатини и дупки. Уверете се, че срокът на годност не е изтекъл.

Първото, на което обикновено обръщаме внимание при покупка на месо, е цветът. Специалистите приемат, че цветът е важен, но съветват да започнем с нещо друго. Главното е да изберете тази част, която е най-подходяща за ястието, което искате да сготвите. Затова и компетентният продавач в месарския магазин ще ви попита първо какво сте намислили да готвите, а след това ще ви предложи парче, пише „Рецепти за здраве“. Чак след като изясните употребата, е време да обърнете внимание на цвета. Качественото прясно месо няма зеленикави или черни нюанси, по него липсват петна и ивици, а цветът му е в различни оттенъци на червеното.

Прясното говеждо е просто червено, агнешкото – малко по-тъмно от говеждото, свинското – розово, телешкото – наситено розово.

Понякога продавачите „освежават“ преседялото месо, като го накисват в разтвор на калиев перманганат

Може да ги разкриете, ако погледнете отблизо цвета на костите и мазнината – калиевият перманганат ги оцветява в розово и жълто.

Мазнината трябва да е бяла (или кремава при агнешкото). Жълтата мазнина е признак, че животното е старо – което означава, че месото ще е по-жилаво и ще ви се наложи да го готвите по-дълго. При телешкото тя се разпада, а при агнешкото е достатъчно плътна Качественото свинско се отличава с бяло-розов еластичен слой мазнина. Най-високият клас телешко е равномерно пронизано от мазни жилки и при готвене ястието се получава извънредно сочно. Мазнината на месото не бива да има неприятна миризма на гранясало. Ако месото е качествено, мазнината е разпределена по цялата му повърхност. При натиск прясното месо има еластична консистенция и е сухо – не лепне, не е покрито със слуз.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.