https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Мерят възрастта на сърцето: колкото по-дебел е човек, толкова по-старо е то

0

Всеки десети мъж над 50 г. има 60-годишно сърце, сочи нов анализ на Британския фонд за обществено здраве

Сърцето е най-важния човешки орган.

сърцето
Мерят възрастта на сърцето: колкото по-дебел е човек, толкова по-старо е то

Според него разликата с действителната възраст на човека го излага на риск от сърдечен удар. Този риск води до 1/4 от инфарктите при хора под 75-годишна възраст, много от които могат да бъдат избегнати.

Фондът е създал приложение за смартфон, с което за минута-две всеки може да изчисли реалната възраст на сърцето си и да се осведоми за степента на риска и за мерките, които би могъл да вземе за предпазване от инфаркт. За пушач на 59 г., висок 189 см, с тегло 77 кг, без оплаквания и роднини със слабо сърце и със систолично кръвно налягане 90 калкулаторът пресмята, че възрастта на сърцето му е 66 г. (заради пушенето). Дава и прогноза, че мъжът ще изкара поне до 74-годишна възраст, без да го сполети инфаркт.

Рисковите фактори за сърдечно-съдова болест са два вида – управляеми и неуправляеми, обясни пред Ройтерс проф. Джейми Уотърол от фонда. Спрямо първите, като пушене и затлъстяване, могат да се вземат мерки – съответно отказ от цигарите и отслабване с промени в храненето, повече движение и др. Неуправляемите рискови фактори са възраст, пол и др. Рискът при мъжете например е по-висок, докато жените влязат в менопауза – заради предпазващата роля на женските хормони. Той е по-висок и защото мъжете пушат повече от жените.

Фондът дава следните общи препоръки за сърдечно здраве: Бързо ходене или каране на колело поне 150 минути седмично; отслабване, ако обиколката на талията е 94 см за мъж и 80 см за жена; сваляне на кръвното и на холестерола, ако са високи; спиране на пушенето, понижаване на консумацията на сол и алкохол; по-малко стрес и по-често излизане на чист въздух.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.