https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Менструалният цикъл и наднормено тегло – видимо опасна комбинация

0

Менструалният цикъл е строго индивидуален за всяка жена

menstrualniqt cikal
Менструалният цикъл се движи в границите между 21 и 35 дни, а самата менструация трае 3-7 дни. Когато вариациите му са незначителни, е редовен. Най-често периодичността е около 28 дни. В някои случаи цикълът е доста нестабилен и дори може да „прескочи“ месец-два. Тогава той се определя като нередовен. Не са малко жените, които имат този проблем. А той нерядко върви заедно с покачване на телесното тегло. Връзката обикновено е следната: напълняването или затлъстяването стават причина за нередовни менструации. Понякога двата фактора могат да бъдат симптоми на заболяване.

Изследванията сочат, че натрупването на килограми оказва влияние върху хормоналния баланс. При затлъстяване се развива инсулинова резистентност, като излишъкът на инсулин нарушава редовната цикличност на менструацията.

Покачването на теглото в съчетание с нередовен цикъл може да сигнализира за поликистозни яйчници. При това заболяване има хормонален дисбаланс, причинен основно от повишените нива на тестостерон. Възможните клиничните прояви са липса на менструация, болезнена менструация, дисфункционално маточно кръвотечение.

Какви мерки да вземете, за да нормализирате месечния цикъл? Ако се дължи на покачване на теглото, трябва да отслабнете. Лекарят може да изпише и хормонални медикаменти. Вталяването с 5 кг би могло значително да помогне
за възстановяването на нормалния цикъл и овулация. При диагноза синдром на поликистозни яйчници е необходима хормонална терапия. Специалистите препоръчват и прием на витамини.

Много е важно да не действате на своя глава, а да се консултирате с гинеколог, който да предприеме адекватна терапия. Иначе може да срещнете проблеми при опит да заченете. Менструалният цикъл трябва да бъде следен, а отклоненията в неговата цикличност да бъдат обсъждани с лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.