Менструална чаша: много предимства и нито един недостатък

Силиконовата менструална чаша е сравнително ново изобретение, чиято цел е да направи по-малки неизбежните неудобства през месечния цикъл

Менструална чаша: много предимства и нито един недостатък

Медиците твърдят, че при нея няма противопоказания, ако е произведена качествено и от качествен материал. В много отношения е по-комфортна от дамските превръзки и тампоните.

Чашата от медицински силикон прилича на камбана с дръжка. Сгъва се, поставя се във вагината около шийката на матката и се разгъва автоматично. Може да остане между 4 и 12 часа, докато се напълни – зависи колко обилно е кръвотечението. После се хваща за дръжката и за основата, вади се и се изсипва. Като се изплакне, се поставя отново.

След края на менструацията чашата се дезинфекцира и се прибира до следващия месец в торбичката, с която обикновено се продава. Може и да се стерилизира за 5 минути в кипяща вода.

Обикновено една силиконова менструална чаша служи между 5 и 10 години

Тя спестява пари, в сравнение с традиционните средства за хигиена по време на цикъла.

Предлагат се два размера чаши, които при правилно поставяне прилепват плътно към вагиналните стени. Така не изтича нито капка, което се изтъква за друго основно предимство. Понеже е от
гъвкав и еластичен материал, не се усеща. Не личи и под дрехите. Не е необходимо да се сваля при ходене до тоалетна. Няма проблем да се носи от девствени момичета.

При дългото време, през което се пълни, чашата се смята за удобна в случай, че жената няма възможност да смени превръзка или тампон. Препоръчва се при пътуване и при всички ситуации, при когато няма добри хигиенни условия. Така се намалява рискът от инфекции, внесени с мръсни ръце.

Кръвта остава във влагалището и е течна, не се абсорбира като в другите продукти, не е в полукоагулирана форма, няма контакт с въздуха и не мирише, обясняват специалистите.

Като важно за здравето предимство се посочва, че за разлика от тампоните менструалната чаша не изсушава и не дразни вагината

Тя не променя естествената флора и не създава условия за възпаление на пикочните пътища. Когато се напълни, кръвта от нея започва да изтича, но самата чаша не причинява дискомфорт, защото се е надула. Това спестява евентуални наранявания. Вероятността от бактерии е много по-малка отколкото при останалите продукти за интимна хигиена.

Менструални чаши произвеждат много фирми, в това число и една българска. Струват около 30-40 лева.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.