https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Менопаузата – може ли да я отложим, и ако може – КАК?

0

Менопаузата е период, в който се прекратява функцията на яйчниците, спира менструацията и забременяването става невъзможно

menopause_health

Това е нормален биологичен процес, който не слага край на женската сексуалност и привлекателност. Въпреки това много жени искат да отложат настъпването на климактериума.

Доказано е, че най-силният фактор, който влияе за появата на менопауза, е наследствеността. Това ще рече, че тя ще дойде при вас на приблизително същата възраст както при майка ви. Ако при нея е настъпила рано, вероятността това да се случи и на вас е 50-75%. За да я отложите, трябва да се пазите от отключването на наследствено автоимунно заболяване, което може да стане причина за преустановяване на яйчниковата функция. Често това са болести, засягащи щитовидната жлеза (например тиреоидит на Хашимото).

Подлагането на продължителни и нездравословни диети също може да провокира менопаузата. Огромно значение има и начинът на хранене в детска и юношеска възраст. Хранителният режим на момичета трябва да е добре балансиран, за да доставя на подрастващия организъм необходимите градивни елементи.

Прекомерният стрес и редовното лишаване от достатъчно почивка също влияят негативно на яйчниковата функция и биха могли да станат причина за по-ранно настъпване на менопаузата.

Много изследвания са проведени, за да се установи има ли връзка между тютюнопушенето и климакса. Оказва се, че при пушачките преждевременната менопауза се среща 30% по-често. Най-застрашени са жените, които са пушили в продължение на 5 и повече години над 20 цигари на ден.

Развитието или наличието на раково образувание е сред причините за ранен климакс. Затова при смущаващи симптоми и продължителна липса на менструация посещението при лекар е задължително. По време и след химио- или лъчетерапия също може да настъпи преждевременна менопауза.

Здравословният начин на живот и балансираното хранене са от съществено значение за отлагането на климакса. Избягвайте консервираните и пържени храни.

Спете достатъчно. Системното недоспиване може да доведе до промяна в отделянето на женските полови хормони и да провокира развитието на синдрома на преждевременно изчерпания яйчников резерв, пише „Всичко за семейството“. Спортувайте умерено. Пренатоварването влияе подобно на редовното недоспиване.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.