По време на менопаузата не прекалявайте с хормоните – опасно е!

менопаузата

По време на менопаузата не прекалявайте с хормоните

Хормонално заместващата терапия не съкращава живота на жените, а облекчава горещите вълни и другите неприятни симптоми на менопаузата

менопаузата
По време на менопаузата не прекалявайте с хормоните

Това показаха резултатите от голямо изследване на американски учени.

Ако се прилага за кратко, хормонално заместващата терапия е подходяща за облекчаване симптомите на менопаузата. При жени с някои хронични болести обаче рискът може да надвиши ползата от хормонално заместващата терапия и затова е нужна преценка на лекаря.

Менопаузата настъпва 12 месеца след последната менструация. През това време се нарушава хормоналното равновесие, което води до промени в целия организъм.

Най-често този критичен период започва между 40 и 58 години. В България средната възраст е 52 години.

Жените могат да проверят дали са влезли в менопауза с изследване на хормоните. Стойности на ФСХ (фоли-кулостимулиращ хормон) над 50 mlU/ml и естрадиол под 50 pg/ml са показателни за настъпила менопауза.

Поради изчерпване на запаса на яйчниците спада продукцията на естрогени, прогестерон и тестостерон.
Това причинява горещи вълни, нощно изпотяване, главоболие, напрежение, сърцебиене, световъртеж. Жените страдат от раздразнителност, депресия, нарушения в паметта и концентрацията.

Тъкмо тези ефекти се облекчават от хормонално заместителната терапия.

Храненето е от съществено значение по време на менопаузата

Менопаузата е естествена част от стареенето на всяка жена, но нейните симптоми, като прилив на топли и студени вълни и наддаване на тегло, не радват никого. Добрата новина е, че променяйки начина си на живот и хранителни навици, избягвайки една храна и давайки предпочитание на друга, можете значително да намалите вероятността от неприятните симптоми на менопаузата.

Цвекло срещу „приливите и отливите“

„Приливите и отливите“ по време на менопаузата могат да бъдат облекчени или изобщо да не бъдат усетени, ако добавите цвекло към диетата, но пикантната храна само ги влошава. Тайната на цвеклото е в изобилието от витамини А и К, както и Е – 2 mg на половин чаша. В този случай желаната „доза“ е 15 mg на ден. Освен това цвеклото е източник на магнезий и калций, което помага да се намали теглото на костите, които стават твърде крехки.

Червени боровинки

Много хора са чували за полезните свойства на червените боровинки. Те са особено полезни за жени с менопауза, тъй като съдържат противовъзпалителни вещества, които могат да помогнат, наред с други неща, от появата на инфекция на пикочните пътища, с която много възрастни дами са запознати. Препоръчително е да използвате червени боровинки не под формата на сладки сосове, а като част от по-„сериозни“ ястия – с дивеч или друго месо, например.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.