Немарливото отношение към здравето провокира ранното появяване на менопаузата

Заради нездравословен живот първите признаци на менопауза започват да се проявяват още около 40 години, аралмират все по-често учените

Менопаузата е особен период от живота на жената

Менопаузата е време, през което жената преживява някои значителни промени.

менопаузата
Немарливото отношение към здравето провокира ранното появяване на менопаузата

Начинът, по който жените се грижат за тялото си от 30- до 45-годишна възраст, влияе върху настъпването и протичането на този неизменен период. Това все пак е добра новина, за-щото като осъзнаят връзката, могат навреме да си изградят полезни навици.

Лекарите изброяват най-често допусканите грешки, които повлияват върху климакса, и начините за тяхното преодоляване.

Не умеете да се справяте със стреса. Учените са категорични, че стресът е една от най-честите причини за ранно настъпване на менопаузата. Той влияе на съня, което пък се отразява върху нивото на серотонин в мозъка. В резултат на това става все по-трудно да реагирате при стресови ситуации и се получава омагьосан кръг. Редовни занимания за сваляне на напражението като например медитация помагат да се намали стресът.

Спорт по принципа „всичко или нищо“. Този подход действа негативно върху ендокринната система – комплекс
от разположени по цялото тяло жлези, които отделят хормони за регулиране на обмяната на веществата, настроението и телесната температура. Периодите на пориви и затишия (упорито спортувате 3 месеца, а през следващите 6 активно мързелувате) могат прекалено много да стимулират надбъбречната жлеза, отговаряща за реакциите при стрес. Неправилното й функциониране влияе върху работата на всички останали жлези, в резултат на което се появява риск от хормонални нарушения.

Специалистите съветват да намерим онзи режим на упражнения, който можем да спазваме дори тогава, когато изобщо не ни се спортува. Идеалният вариант е физическо натоварване три-четири пъти седмично.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.