https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пропускането на закуската е опасно за здравето по всяко време, но през менопауза има допълнителни неблагоприятни последици

Когато тялото не получи храна сутрин, му се създава проблем, защото така се забавя обмяната на вещества в организма. Той започва да трупа резерви – страхува се, че няма да бъде нахранен навреме. Това е предпоставка за напълняване, което и без друго е характерно за този период заради т.нар. метаболитен синдром.

Предизвиква го намаляването на женските полови хормони – естрогените, които до този момент са регулирали обмяната на веществата. За да се нагоди механизмът към по-ниското ниво на естрогени, храненето трябва да е без големи прескоци, а редовно и в малки количества. Добрите хранителни навици помагат за балансирането на метаболизма, уверяват специалистите.

Смята се, че метаболитният синдром е свързан и с термолабилността – горещите вълни. Те могат да се засилват още повече, когато нивата на кръвната захар падат при големи паузи между храненията.

Сутрин е важно организмът да получи и течности. Заради объркания хормонален баланс кожата става суха. Загубата на вода в нея понякога води до косми над устните, под брадата и по бузите.

Към опасните последствия от пропускане на закуската се добавят чупливи кости заради дефицита на калций. Това е особено опасно, защото с намаляването на естрогените в организма костната плътност също намалява.

Когато жените трябва да работят цял ден, имат нужда от енергия, а тя идва от храната. Заради липса на желязо, калций и йод, които се набавят със закуската, намалява функционалността на мозъка. Освен това се увеличава вероятността от раздразнителност, тревожност, депресия, които са характерни за климактериума заради хормоналните промени.

Comments

1 thought on “Жените в менопауза задължително трябва да закусват

  1. Освен, че трябва да закусват качествено, трябва да си осигуряват разнообразни развлечение, които да носят положителни емоции. Това е изключително важно, особено, ако искате да сте в добра форма.
    Майка ми има проблеми от години и си ги реши с качествена храна и много забавления. Баща ми сякаш не е бил по-мил до този момент. Странно, нали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.