https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Междинен пубертет – как да се справите?

0

Състоянието, при което хлапетата са в междинен пубертет може да създаде доста тревоги и неприятности на родителите

mejdinen pubertet
Междинен пубертет – как да се справите

Ужас – още няма 10, а го хвана пубертетът. Спокойно, майки и бащи, вашият наследник още не е в пубертета, а в междинната фаза, свързваща детството и тийнейджърството. Ужасът тепърва предстои.

Нито рак, нито риба – така някои специалисти образно определят детето във въпросната междинна фаза. На 9-12 години се забелязва поява и развитие на вторични полови белези и успоредно с физическото съзряване настъпват поведенчески промени. Те са напълно нормални при преминаването от един възрастов етап в друг, твърдят психолозите. Детето преживява сложни чувства, важно е родителите да го разбират и подкрепят, а не да се противопоставят. Проблемът често е, че те обвързват порастването с ранна сексуална активност, което е грешка, посочват експертите.

В поведението на детето има признаци, които показват преминаването му в следващ етап на развитите. Например мнението и оценката на връстниците стават все по-важни в сравнение с тези на родителите. За подрастващото момиче или момче е от голяма значимост то да бъде част от групата. Майката и таткото трябва да приемат, че те вече не са единствените, които имат влияние върху живота му. Ако детето не иска да го наричате с умалителното му име пред неговите приятели, проявете разбиране и уважете неговото желание.

Ранната фаза на юношеството ще разпознаете и по засилената емоционална нестабилност – лесна обидчивост дори от малки забележки, повишена нетърпеливост и раздразнителност. Ако при сравнение с приятелите и съучениците детето сметне себе си за недостатъчно умно и красиво, може да се появи чувство за отхвърляне и несигурност.

В началния курс момичетата и момчетата се научават да четат и пишат, започват да събират информация от различни източници. Те усвояват на теория някои неща и това ги кара да се чувстват големи. Опитват се да прилагат и на практика част от новите си знания. Така нерядко стигат до конфронтация с родителите, които имат готово решение за ситуациите и обичат да заявяват „ти където отиваш, аз оттам се връщам“. За да не губите връзка с детето, е важно да проявявате интерес към неговия вкус, желания и разбирания.

Тъй като в тази възраст всяка емоция се преживява с повишена интензивност, от съществено значение е родителите да запазят спокойствие, да се въздържат от повишаване на тон и множество критики.

Едновременно с това не отстъпвайте от поставените ограничения. Иначе се повишава характерното за този преходен период усещане за тревожност и несигурност. Целта е да запазите доверието между вас, защото бъдещият тийнейджър ще среща множество проблеми и ще има нужда от подкрепата ви.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.