Тибетска медицина: медитацията като лечение

Медитацията тренира духа така, както фитнесът – тялото

meditaciyata
В будистката традиция думата „медитация“ е еквивалент на нашата дума „спорт“. Съществуват няколко вида медитации. А различните медитативни практики изискват различни психологически навици. За неопитния е много трудно да седи с часове в тишина, да не мисли за нищо, опитвайки се да освободи разума си. Но като цяло най-простият начин да започнете да медитирате, е да се фокусирате върху дишането. Предлагаме двата най-разпространени вида медитация – съсредоточаване и самоосъзнаване.

Медитация- съсредоточаване

Тя се отнася към основите на тибетската медицина и се нарича още шаматха. Практикувайки този стил, е важно да се концентрирате върху нещо конкретно: собственото си дишане или повтарянето на някаква дума или мантра. Можете да наблюдавате пламъка на свещта, да седите със затворени очи, слушайки ритмичния звук на гонг, музика за медитация или да прехвърляте броеница.

Когато медитирате, е много важна позата. Главното правило: краката трябва да са кръстосани. Ако ви е трудна тази поза, можете просто да седите на стол. Ръцете да са на нивото на долната част на корема, дясната длан – върху лявата. Раменете са разтворени, гърбът – изправен. Постарайте се обаче да сте отпуснати. Преди началото на медитацията е важно да направите цикъл от 21 вдишвания и издишвания, иначе според тибетската медицина в главата ви ще останат прекалено много мисли. Щом усетите, че се насочват в друго русло, концентрирайте ги върху мантра или обект (пламък на свещ, мъниста на броеница). Вместо да следвате случайни мисли, просто ги пуснете „да си ходят“. Така концентрацията ви нараства.

Медитация- самоосознаане

Тази техника подтиква практикуващия напълно да се концентрира върху преживявания в дадения момент опит. Нейна особеност е, че концентрацията се извършва безоценъчно – върху целта или върху текущия момент. Благодарение на такъв поглед върху живота и хората ние прощаваме грешките и на другите, и на самите себе си. С други думи, трябва да сме готови да забравим страха, гнева, болката, човешките недостатъци. Това ни прави гъвкави и способни към приспособяване.

С помощта на този метод скоро ще започнете да виждате в какъв ред се движат мислите ви, да осъзнаете реакциите си в стресови ситуации и да разберете как влияят те върху околните.

Един от най-достъпните методи за практикуване на самоосъзнаване е по време на почистване или готвене: просто се концентрирайте върху това как бършете праха, миете съдове или режете зеленчуци. Помнете обаче, че трябва да се съсредоточите върху едно действие, а не да се разпилявате между множество задачи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.