Медитацията подобрява способността да помним по-лесно и по-трайно

медитация
Медитацията подобрява способността да помним по-лесно и по-трайно

Медитацията подобрява способността да учим по-лесно, както и да се отървем от стреса, който е основна причина за много заболявания

В едно проучване, проведено в Харвард, 16 доброволци участвали в седмични групови занимания по медитация. Те правили йога, правили са и упражнения за дишане и са практикували техниката „сканиране на тялото“ (с акцентирано мислене за всяка една част от тялото). Те също така са били помолени да се занимават с учене, решаване на задачи и запаметяване на текстове в продължение на половин час всеки ден. В началото на проучването и след 8 седмици, на участниците в експерименталните и контролни групи е направен и ядрено-магнитен резонанс.

Установено е, че онези доброволци, които участвали в занятията по йога и медитация, са увеличили сивото си вещество в няколко области на мозъка, включително и хипокампуса – структура, свързана с паметта, ученето и емоционалния регламент. Учените са открили повече сиво вещество в задния сингулат (зона, която също има важно значение за паметта и емоциите), както и темпоро-париеталния възел, свързан с съпричастността и малкия мозък, който отговаря за координиране на движенията. При хората, които не са посещавали учебните занятия по йога и медитация, не са настъпили такива промени.

Така че, 8 седмици медитация и йога са достатъчни, за да настъпят съществени промени в мозъка, които се забелязват след преглед с ядрено-магнитен резонанс. Трябва да се отбележи, че участниците практикували прости техники, като се фокусирали върху дишането си. Целта на тази техника е да се отървете от мислите, като се фокусирате върху физическите усещания. Изследователите предполагат: тези упражнения стимулират невроните на сивото вещество, за да образуват по-тесни връзки помежду си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.