Медитацията помага на хората с психически травми

Медитацията помага на хората, които са обект на психологически травми. Препоръчителна е и за онези, които са подложени на постоянен стрес

Медитацията е в състояние да излекува стари душевни травми и да помогне на организма да се справи с нови предизвикателства.

медитацията

Трансцендентална медитация за 20 минути два пъти на ден намалява тежестта на симптомите, свързани с психологическите травми. Такива например са натрапчивите мисли. Този факт е установен от изследователи от Махариши Университета по мениджмънт. В тяхното проучване участвали преди всичко жени затворници.

Експертите накарали жените-затворнични да включат в своята практика медитацията. Медитацията станала задължителна за участничките в експеримента. Те трябвало да практикуват 20-минутна трансцедентална медитация в своите килии. Също така затворничките трябвало два пъти седмично да присъстват на медитация с групови сесии. тези групови сесии били с учител и с продължителност 30-40 минути. Проучването е продължило 4 месеца, пише Prothom Alo.

Изследователите откриват: чрез медитация при жените се намаляват нивата на обсесивно-компулсивното поведение, социалната интровертност, тревожността и невротизъмът. Медитацията също е имала и положителен ефект върху социалните взаимоотношения и качеството на съня.

След един курс на медитация при жените намалява тежестта на симптомите, свързани с вредата, включително натрапчивите мисли и тревожността. В допълнение, участниците смятат, че те са по-малко притеснени. Били обзити от чувство на вътрешна свобода. Освен това станали и по-устойчиви на стреса, на който били подложени в затвора. Според експертите това се случва поради факта, че медитацията се отразява на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната система, свързана със стреса.

Освен това, медитацията увеличава концентрацията на хора, свикнали с многозадачност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.