https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Медът почиства кръвоносните съдове и ни пази от атеросклероза, казват изследователите

0

Медът има толкова много ползи за здравето. В една статия ще е трудно да се изброят всички. Затова нека разберем какво ново са открили учените

медът
Медът работи здраво за перфектната работа на нашето сърце. Разберете защо!

Натуралната захар (трехалоза), съдържаща се в меда, може да попречи на сърдечни атаките. За ползата от хубавия мед пише The Daily Mail. Статията в английския сайт допълва още една невероятна полза от меда.

Медът и неговите ползи са били обект на изучаване на учените от Университета на Вашингтон. Те направили важно откритие, което в бъдеще ще допринесе за по-малко сърдечни проблеми.

Натуралната захар, съдържаща се в меда активира протеин, наречен TFEB, който кара имунните клетки (макрофаги) да отстраняват мастните отлагания от артериите. Както станало ясно след експерименти с мишки, трехалозата намалява количеството на мазни депозити с около 30%.

Това означава, че реално се намалява риска от атеросклероза. Атеросклерозата е заболяване, поради което артериите губят своята еластичност, увеличава се натиска и от това са налице тежки сърдечно-съдови заболявания и инфаркти. Обикновено макрофагите не са в състояние да чистят на кръвоносните съдове от депозити, тъй като те са по-фокусирани върху възпалението на кръвоносните съдове.

На свой ред, трехалозата не само засилва действието на макрофагите, но също така кара тези клетки да се държат по коренно нов начин.

Между другото, трехалозата може да се открие в гъбите, омарите и скаридите. Въпреки това, ефективността на трехалозата е доказано в експеримента само след инжектиране. Оралните форми на натуралната захар не работят.

Това ще накара учените да работят по състава на ново лекарство, което ще съдържа този натурален елемент. Медът още веднъж доказа своите безспорни ползи за здравето. И това е още една причина да не го изключваме от менюто си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.