https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Медът лекува и храни – 2 част

0

Най-голямата разлика между пчелния мед и индустриал­ната захар е, че захарта трябва да бъде предварително разградена, за да се усвои от организма, докато при меда това не е необходимо, поради високата му ка­лоричност, която се дължи на въглехид­ратите – предимно глюкоза и фруктоза, които се усвояват от организма без да се нуждаят от разг­раждане. Освен въглехидрати в състава на меда влизат още вода, минерални соли, ен­зими, витамин, етерични и смолисти вещества и др. Има богато изобилие от минерални вещества и микроелемен­ти, важни градивни вещест­ва в организма, които вли­зат в състава на клетките.

мед1Медът е универсален и незаме­ним биологичен стимула­тор поради усвоените в него алуминий, калий, калций, бор, желязо, злато, мед, манган, олово, сребро, цинк, фосфор и много други. Той е много подходяща добавка при диетично хранене. Освен това се включва в диетата на тежко и хронично болни, на изтощени хора след дълго боледуване, на слаби и злояди де­ца, които не се развиват добре и т.н. Всичко това се прави поради свойството на меда да по­добрява усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите от храната.

Медът е полезен и с това, че съдейства за увели­чаване на хемоглобина в кръвта, укрепва сърдечно­съдовата дейност, подпо­мага усвояването на кал­ция при децата, при колики, мигрена, неврастения, при бъбречни и жлъчни болес­ти, при анемия, слабост, яз­ва, атеросклероза и много други. Той се препоръчва също така и при стомашно-чревни забо­лявания по­ради алкалното си дейст­вие.

Поради богатото наличие на витамини в ме­да -В1, В2, В6, К, С, D, той има свойството да подпомага обмяната на ве­ществата и дейността на жлезите с вътрешна секре­ция. Съдържащите се в него етерични и смолисти вещества леко възбуж­дат кръвоносната и нервна­та система, действат обод­ряващо на умствено и фи­зически преуморени хора или пък изтощени от дълго залежаване и тежко боле­дуване.

Освен всичко това, медът е особено ценен и заради силното си антимикробно и противоплесенно действие. Когато в него попаднат бактерии и плесени, те загиват само за няколко часа, а други замръзват и престават да се развиват. Антимикробното действие на меда се дължи на фи­тонцидите, съдържащи се в нектара и цветния прашец. Те са „растителни антибио­тици“, които попадат в меда при преработката на нектара от пчелите, като запазват лечебните си свойства.

И до ден днешен лечителите из­ползват сладкия нектар в своите практики. Ето някои малки проблеми, които той лекува:

Приложен външно нектарът лекува малки наранявания. Единственото, което трябва да направите е просто да го нанесете върху малки рани от одраскване или изгаряне. Медът дезин­фекцира раните, без да пари или щипе, сти­мулира оросяването и се грижи мръсотията, бактери­ите и гнойта да бъдат извле­чени от раната. Особено добро действие в таки­ва случаи има лавандуловият мед.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.