Медът лекува и храни – 1 част

Лечебната сила на пчелния мед е била известна още на древните египтяни, които са я използвали ши­роко. Той е описан като отлично средство за укрепване на организма още от Хипократ. Той е смятал, че медът оказва подмладяващо действие на организма и действа благоприятно при стомашно-чревни и чернодробни заболявания.

Пчелният мед е не само храна, а и лекарство. Той е много сложен про­дукт, чиято основна съставка са въглехидратите. Те заемат около 95 % от неговия състав. Поради тази причина медът се смята за високоенергиен продукт. В 1 кг. мед се съдържат приблизително 3350 кало­рии, а водното съдържание е едва 15-18 %.

медВ меда се съдържат и всички от най-важните за чо­вешкия организъм микрое­лементи. Това са: йод, манган, фос­фор, желязо, калций, нат­рий, хлор, сяра, силиций. Освен това в него има наличие и на антибиотични ве­щества, наречени фитонциди. Какви точно са тези антибио­тични вещества зависи от вида на растението, от кое­то е събиран медът. Той съдържа също и етерични масла, както и органични киселини като ябълкова, лимонена, вине­на, оксапова, млечна и др.

Медът е универсален енергиен източник. Много по-добре е захарта да се замени с мед, тъй като след попадането й в стомаха, за да се ус­вои от организма тя се нуж­дае от разграждане. Приемането на големи количества захар повиша­ва съдържанието на холес­терина в кръвта, което во­ди до затлъстяване. За разлика от нея захарите в меда, в комбинация с фитонцидите, мине­ралните вещества, витами­ните и органичните кисели­ни, го правят много по-ценен за човешкия организъм заради енергетичните и ле­чебните му свойства. Когато количеството на захарта в кръвта се понижи, то намалява както физическата, така и умствена­та работоспособност на чо­века. В случая консумацията на мед е много полезна, тъй като неговите захари са отличен основен енерги­ен материал за сърцето, за нервната система и за мус­кулите. Освен това те увеличават гликогена в черния дроб и с това подпо­магат обменните процеси.

Какво можем да лекуваме с мед?

Медът е чудесен имуностимулатор, поради защитните си свойства. Той също така увеличава нивото на хемог­лобина и броя на еритроци­тите в кръвта. Приеман в малки дози оказва антиалергично, антимикробно и антигнилостно действие.

Изследвания на учени показват, че антимикробните свойст­ва на меда се дължат на ви­сокото съдържание на за­хари и на антибиотичните вещества, които се съдържат в него. Според съвременната меди­цина ме­дът може да се използва както самостоятелно, така и като по­мощно средство при лече­ние на редица заболявания като гастрит, стомашна яз­ва, заболявания на горните и долните дихателни пъти­ща, заболявания на сърдечно-съдовата система, гине­кологични заболявания и др. Лекарите препоръчват добавянето на мед в диетата на бъбреч­но и чернодробно болните, при неврози и други заболявания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.