Мед и плодов сок – опасни за здравето?

Мед и плодов сок е опасна комбинация. Оказа се, че самостоятелно да се консумират, тези продукти не са много полезни за здравето

мед и плодов сок
Мед и плодов сок – опасни за здравето?

Мед и плодов сок се консумират в леко завишени стойности през зимата. Мед и пловдо сок пием не само когато сме болни, но и когато решим, че трябва да бъдем на диета. Добра ли е тази комбинация за здравето? Оказа се, че не е…

Специалистите съветват да не се злоупотребява с царевичен сироп, мед и плодов сок. Фруктозата, която се съдържа в тях увеличава риска от напълняване, заболяване на черния дроб и увреждане бъбреците. Учените са изследвали ефекта на забавения от фруктозата метаболизъм и здравето на кръвоносните съдове.

Специалистите са провели изследване с женски плъхове. Животните получавали храна с разтворена на глюкоза или фруктоза, която се намира в плодовете и плодовите сокове. Решено е плъховете да се хранят така в продължение на осем седмици, което е еквивалентно на шест години от живота на човека. Контролна група от плъхове пиела само нормална питейна вода. Проучването показва, че двете групи, на които са дадени разтвори с фруктоза, консумирали повече калории, в сравнение с контролната група.

Общият калориен прием е по-висок в групата на животните, третирани с разтвор на глюкоза. Въпреки това, телесното тегло се увеличава значително при плъховете, на които е даден разтвор от фруктоза. В допълнение, тези гризачи имали значително повишени нива на триглицериди. Повишено било и теглото на черния дроб. освен, че черния дроб се омазнил, мазнините натрупани в него, започнали по-трудно да се изгарят. Освен това, плъховете, получаващи фруктоза, са предразположени към проблеми с кръвното налягане и лоша работа на сърдечносъдовата система.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.