https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Мазнините са вредни – мит или истина?

0

Според много диетолози мазнините са вредни – мит или истина е това?

mazninite
Всички нутриенти – белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерали или витамини, са ни необходими за нормалното развитие.

Да-да, мазнините също. При това всички – дори наситените. Нека разсеем мита за мазнините и оставим в миналото някои предразсъдъци, които в дългосрочна перспектива биха могли да доведат до нарушение на обмяната на веществата.

Свикнали сме да вярваме, че мазнините са вредни, и по-специално наситените мазнини. Какво представляват те? При наситените мазнини въглеродните връзки са максимално заети с водород. В бита те се отличават от ненаситените по това, че остават твърди при стайна температура.

Животинските продукти съдържат наситени
мазнини – например маслото, сиренето, сланината в месото и др. Някои растителни мазнини (палмовото и кокосовото масло) също са наситени.

Много от тези мазнини се смятат за причина за атеросклерозата и съдовите нарушения в главния мозък и сърцето. Но всъщност те не причиняват тези патологии.

Наситените мазнини не са вредни, те имат ключово значение за мозъка. Главният мозък съдържа голямо количество наситени мазнини и холестерин, които са му необходими за адекватна работа. Дори знаменитите полезни омега-3 мастни киселини всъщност се нуждаят от наситени мазнини за оптимално усвояване.

Мозъкът не е единственият орган, на който са му необходими наситени мазнини. Костите също имат нужда от
тях за транспортиране на калция. Животинските мазнини имат природни противогъбични, антибактериални и противовирусни свойства.

От друга страна, много растителни масла не са полезни и са причина за системни възпаления. Соевото, слънчогледовото, царевичното, рапичното обикновено са рекламирани като здравословна алтернатива на мазнините. Но изследванията показват, че мононенаситените и полиненаситените масла съдържат високи нива омега-6 мастни киселини. Изобилието им „налива масло в огъня“ на възпалителните заболявания и хроничните болки.

Изключение са омега-3 мастните полиненаситени киселини, които действително са ключови за здравето. Те се съдържат в червената риба, зехтина и лененото масло.

Освен зехтина има множество полезни масла, които не са така популярни. Конопеното, маслото от авокадо, от тиквено семе, ореховото, бадемовото, лененото са по-евтини и имат собствени уникални лечебни свойства.

И накрая, да не забравяме, че всичко е полезно с мярка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.