Мазнините помагат на полезните вещества да се абсорбират по-лесно

Чрез мазнините някои витамини успяват да се разградят по-лесно и по този начин да бъдат полезни на организма

 

зехтин
Мазнините помагат на полезните вещества да се абсорбират по-лесно

Известно е, че мазнините помагат на организма да абсорбира витамини. Но нещата не са толкова прости. Има мастноразтворими витамини (А, D, E, K) и водоразтворим (В и С). Едно скорошно проучване показва, че наличието на малко количество зехтин прави по-лесно да се абсорбират вещества от зеленчуците – антиоксидантите, ликопен и бета-каротин.

Според The Sydney Morning Herald , мазнините също така са важни за усвояването на витамин D. Това твърдение е доказано от персонала в Tufts University. Те тествали извадка от 50 здрави доброволци. Хората получавали витамин D3 всеки ден за закуска.

При това е имало две менюта:  яйчни белтъци, плодове, хляб, сок от червена боровинка, или продукти с мононенаситени мастни киселини (зехтин) и полиненаситени мастни киселини (царевично олио). Така също обяд и вечеря, с подобно количеството мазнини, въглехидрати и протеини за закуска. През деня на участниците в теста са правени кръвни проби. В резултат на това групата, която консумирала мазнини по време на закуска, е имала с 32% по-добро усвояване на витамини. При това, какъв точно тип мазнина е била давана, дали зехтин или царевично олио, не оказало влияние върху усвояването на полезните вещества. Важна била само помощта на мазнините.

На свой ред, калцият не е елемент, който е зависим от мазнините, за да е полезен на организма. Полезните мазнини, като зехтин например, лесно се обработват от жлъчката, улеснявайки по този начин абсорбацията на полезните мастноразтворими витамини.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.