https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Маниакалната подреденост си има медицинско име – обсесивно-комулсивно разстройство

0

Обсесивно-комулсивно разстройство – това най-често са повтарящи се мисли и действия, които болният изпитва. Всеки може да изпадне в това състояние

обсесивно-комулсивно разстройство
Обсесивно-комулсивно разстройство засяга повече от 5% от населението на Земята. Обсесивно-комулсивно разстройство е и почти маниакалното желание за ред, както и честото миене на ръцете, предизвикано от страх от микроби.

Преди да се оплаквате от разхвърлян мъж, помислете дали вашето поведение е в границите на нормалното. Прекаленият стремеж всичко да бъде в перфектен ред е признак на обсесивно-комулсивно разстройство. Това е болест – натраплива невроза.

Обсесиите са мисли, от които човек не може да се отърве, макар да съзнава тяхната несъстоятелност. Комулсиите са повтарящи се стереотипни действия, за които чувства непреодолим подтик. Често обсесията е тъкмо маниакална потребност наоколо да бъде чисто и подредено, а самото чистене и подреждане се превръща в ритуал, без изпълнението на който настъпва повишена тревожност.

Ако вечер не можете да заспите, докато не приведете къщата в идеален ред, в който и най-дребното нещо си е точно на определено място, не значи, че непременно страдате от психическо заболяване. Може би просто не оставяте днешната работа за утре, защото вас си чака. Все пак опитайте някой път да си легнете, без да сте я свършили. Така ще си проведете когнитивно-поведенческа терапия. Пък може и да ви хареса.

Най-важната хитрина е да не се вторачвате препалено и да не се ядосвате. Представете си само какъв ужас щеше да е, ако се бяхте събрали и двамата разхвърляни – домът ви щеше да прилича на битак. Или и двамата перфекционисти -домът ви щеше да прилича на казармено спално след проверка на старшина маниак. Природата неслучайно диктува противоположностите да се привличат, за да има баланс. Е, затова ви е събрала – ако единият разхвърля, другият да прибира.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.