Манго – много ползи само в един сладък плод

Сладкият, неповторимо деликатен вкус на манго донася дъха на тропиците до небцето ви

манго
Манго – много ползи само в един сладък плод

И макар че дървото, на което расте манго, е от същото семейство като отровния бръшлян, плодът на мангото никак не е страшен. Обратното – много полезен е за различни болести и състояния.

Съдържа много витамин А – най-важния за доброто зрение, за здрави кости и зъби. Също и витамин С, който играе роля при производството на колаген и усвояването на желязо в тялото.

Ензимите и фибрите в мангото помагат на храносмилането. Прочуто е като лек за запек.

Мангото е алкална храна и балансира киселинността на тялото. Така пази от бъбречни болести, мускулни схващания и остеопороза.

В мангото се съдържат антиоксидантите кварцетин, изокерцитин, астрагалин, фистеин и метилгалат, които имат антираково действие.

Мангото пречи да се натрупват мазнини и лош хо-лестерол. Регулира кръвната захар и стимулира функцията на панкреаса. При диабетици след 1 месец ядене на манго кръвната захар е като при здрави хора.

Плодът на мангото прави мъжа потентен и разпалва страст и у двата пола. Причината е във витамин Е, който регулира синтеза на хормони, подобрява кръвоснабдяването и производството на сперма. Но най-важна роля тук играе аргининът – аминокиселина, която лекува еректилната дисфункция.

Понеже мангото е много сочно, хидратира тялото за цял ден. Така пази от слънчев удар.

Каротеноидите в мангото пазят от болести като простуда и грип.

Разтворимите фибри в мангото попиват богатата на холестерол жлъчна течност.

Глутаминовата киселина в мангото поддържа във форма синапсисите в мозъка и така подобрява неговата дейност.

Макар да е толкова сочно, от мангото се прави дори брашно. G него се поръсват печива, които добиват деликатния вкус на плода. Брашното от ядки на манго е по-богато на фосфор, калций и магнезий и е по-хранително от пшениченото.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.