Маларията се завръща в България?

Има голяма опасност една от най-опасните болести, която се считаше за изкоренена в близките 50 години да се завърне на територията на страната ни. Става въпрос за маларията, преносители на която са били открити в България. Комарите най-вероятно прииждат от Африка с топлите въздушни течения, на които сме свидетели през изминалите седмици. Въпреки, че на този етап няма разболели се, опасността си остава реална, алармират лекари.

В България маларията е била ликвидирана още в началото на 50-те години на миналия век. Сега обаче, поради това, че световният климат се променя, а този на територията на нашата страна се затопля, това води след себе си до благоприятно размножаване на маларийните комари  у нас.

mal2Това, което може да се направи, за да се избегне епидемия и множество летални изходи от тази болест, е редовно и навсякъде да се унищожават хапещите гадинки. Медиците предупреждават, че не бива да се смята, че когато едно заболяване е ликвидирано, то е напълно и изцяло изкоренено. И алармират, че точно сега е сезонът на комарите и папатаците. Въпреки, че е задължение на общините да пръскат срещу комари, добре е да спазваме и лични предпазни средства срещу комарите, като нанасяне на лосиони, кремове и други подобни.

Маларията представлява заболяване, което е причинено от вътреклетъчни паразити от рода Plasmodium, като до средата на 20-ти век малария е имало и в България. Сега болестта е характерна предимно за страни и райони от тропичните и субтропичните райони на нашата планета. Виновниците за пренасянето на болестта са комари от род Anopheles.

Симптомите, за които е добре да се наблюдава при малария, са висока температура, чести пристъпи на втрисане, болка в ставите, повръщане, анемия, хемоглобинурия, увреждане на ретината и конвулсии.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.