https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да накараме мъжете да се грижат за здравето си?

0

Всеизвестно е, че мъжете по-рядко посещават кабинета на лекаря за профилактичен преглед и се обръщат за помощ чак когато е налице заболяване

majete
Затова е важно да бъдат стимулирани от половинките си да се грижат за своето здраве. Според статистиката „силният“ пол страда по-често от исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, артериална хипертония. Типично мъжките проблеми със здравето често са обусловени от липсата на естрогени в организма им, които осигуряват защита от сърдечни заболявания. Освен това те често са подложени на нервни сривове, повече пушат и злоупотребяват с алкохол.

Контрол на холестерола

Повишеното ниво на холестерол в кръвта е сред най-сериозните заплахи за мъжкото здраве. Като цяло холестеролът е необходимо вещество, тъй като влиза в състава на клетъчната мембрана и от него се образуват половите хормони. За да не
се повишава „лошият холестерол, не бива да се консумират прекалено мазни продукти.

Наднормени килограми

Дори и лекото повишаване на теглото е вредно за здравето на мъжете. При тях излишъкът от мазнини се отлага основно във вътрешните органи, а при жените – по бедрата и задните части. Когато затлъстяването е в областта на корема, диафрагмата се повдига и се променя позицията на сърцето, което затруднява дейността му.

Движение

Повечето мъже, особено тези, които живеят в големите градове, страдат катастрофално от недостиг на движение. Ако в по-младите си години са се движили повече, те нямат здравословни проблеми до около 40-годишна възраст. След това обаче поради заседналия начин на живот започва да се развива остеохондроза – група дегенеративни заболявания, които засягат ставния хрущял и костното формиране. Постепенно се появяват мускулни спазми и тежест в гърба.

Формират се хернии, които оказват натиск върху нервите и кръвоносните съдове. В зависимост от локализацията на хернията се появява остра болка или изтръпване на крайниците. Поради лошо кръвообращение в шийните прешлени може да се появят световъртеж и нарушения в паметта.

Именно при този напреднал стадий повечето мъже се обръщат към лекар.

Тестостерон

След 35-40-годишна възраст изработването на главния мъжки хормон пада с 1-2% всяка година. Това са нормални възрастови изменения, но нивото на тестостерон може да се увеличи чрез храната. За целта е важно да се избягват продуктите, които понижават нивото на тестостерон, пише „За жената“. Основният враг на мъжествеността е солта – затова на представителите на „силния“ пол се препоръчва да не надвишават дозата от 3 г сол дневно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.