https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Магнезият – пръв помощник за здравето на сърцето

0

Все още магнезият и ролята му в организма са подценени. Не се знае достатъчно и не се дискутира темата за магнезият

магнезият

Магнезият е важен за физическото и психическото здраве на човека.

Някога се обръщаше внимание колко е количественото съдържание на елементите в тялото – калцият например е много пъти по-застъпен като процент. Решаващо обаче не е количеството, а качеството и доколко важни са функциите, които са невъзможни без съответния минерал, обяснява пред „Здраве без лекарства“ д-р Димитър Пашкулев, автор на над 20 книги по природолечение.

В организма на възрастен човек има 30-50 г магнезий. Това количество в сравнение с калция (около 1 кг) изглежда малко. Но магнезият е изключително динамичен: бързо се усвоява и лесно се изхвърля, така че изисква постоянен внос. Дневните норми за прием на калций рядко са йад 800-1000 мг. За магнезия препоръките са 400-600 мг, но много специалисти ги смятат за занижени. А за лечебно прилагане дозата е 1-2 г на ден.

Магнезият участва в стотици ензимни реакции, както и при синтеза на по-вечето хормони. Той успокоява нервите и е преграда срещу стреса, който стана масов през XXI в. При недостига му човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се сънят му, а жените стават ревниви и капризни.

Магнезият сваля нивото на холестерола в кръвта и предпазва съдовете от запушване с тромби. Сърцето е в беда при недостига му – зачестяват инфарктите и инсултите, аритмиите. Диабетът и болестите на щитовидната жлеза може да бъдат избегнати или поне намалени като честота и тежест чрез системна магнезиева профилактика. Пречистването на организма се стимулира от магнезия. Той е участник в предотвратяването на различни злокачествени образувания.

Общата жизненост се изразява не само чрез здраве, но и чрез висока работоспособност, дълго съхраняване на младостта и активно дълголетие. Магнезият е минералът на подмладяването. Той предпазва органите и тъканите от калциране, което е характерно за старостта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.