8 симптома, които предполагат недостиг на магнезий

Недостигът на магнезий може да доведе до сериозни проблеми със здравето – много процеси в организма са пряко зависими от него

През всеки сезон той трябва да е в достатъчни количества, защото мрачното и студено време намалява енергията и предразполага към депресия.

Депресия. Клинични тестове показват, че магнезиевият хлорид ефективно облекчава леката или умерената й форма. Учените давали на участниците в експеримента 248 милиграма магнезиев хлорид всеки ден в продължение на 6 седмици. След 2 седмици положителното му действие вече било видимо. „Това е първото клинично изследване за влиянието на магнезия върху страдащи от депресивно разстройство и ние сме изключително окуражени от резултатите „, коментира Емили Тарълтън, водещ учен на екипа.

Минералът изпълнява ключова роля за силна нервна система

Когато отсъства в организма, човек изпитва безпокойство. Но не само потиснатото настроение е признак за недостига му.

Лоша памет. Ново изследване установи, че магнезият подобрява способността за запомняне и научаване. „Той е ключов за правилното функциониране на много тъкани в тялото, включително за мозъка. Магнезият стимулира гъвкавостта на синапсите“, обяснява проф. Лиу, водещ учен на изследването. Той добавя, че по-високите нива на магнезий са изиграли много положителна роля при подобряването и на дългосрочната, и на краткосрочната памет.

Безсъние. Магнезият е важен за релаксация на мозъка, защото помага човек да се отпусне и да спи спокойно

Точно в обратна посока действа т.нар. синдром на неспокойните крака – потрепването им през нощта.

Мускулни спазми. Те се предизвикват от ниско ниво на магнезий, което може да е причина и за болки. Друг знак в същата посока е честото потрепване на клепачите.

Крехки кости. Липсата на магнезий може да доведе и до проблеми с костите. Рисковете от фрактура се увеличават, тъй като недостигът на този минерал намалява нивата на калция в кръвта.

Лошо храносмилане. Магнезият има ефект върху храносмилателния тракт

Недостигът му затруднява чревните функции. Това може да доведе до най-различни последствия – от киселинен рефлукс, когато храната и стомашната киселина се връщат нагоре по хранопровода, до запек.

Умора. Без магнезий организмът няма достатъчно енергия на клетъчно ниво, а ефектите са чувство за умора и липса на подвижност.

Главоболие. Дефицитът на този минерал кара кръвоносните съдове в мозъка бързо да се стесняват и разширяват, което води до главоболие. Достатъчното му количество в тялото по принцип намалява риска от промени в кръвоносните съдове.

Много ясен индикатор за недостиг на витамини и минерали в организма е неутолимото желание за нещо сладко.

Ако разпознавате няколко от признаците, че ви липсва магнезий, не е добре да си го самопредпишете, макар че се продава под формата на хранителна добавка в аптеките без рецепта. Консултирайте с личния си лекар дали и какво да вземете, за да сте сигурни, че получавате препоръчителната дневна доза.

Според статистиката само една трета от хората си набавят необходимия магнезий с храната.

Той се намира в по-големи количества при тъмните листни зеленчуци, рибата, бобовите растения, зърнените храни като ориз, киселото мляко, бананите, смокините.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.