Храни, богати на магнезий, ПРЕДПАЗВАТ от различни заболявания

Постарайте се редовно да приемате магнезий, защото това е един изключително полезен минерал за вашето здраве и добро самочувствие

Магнезий – без излишно преувеличение можем да кажем, че това е минерала на живота.

магнезий

Храни, богати на магнезий, ПРЕДПАЗВАТ от различни заболявания

Магнезият може да бъде открит в пълнозърнестите храни, подправките, ядките, фасул, какао и зеленолистни зеленчуци. Ново проучване, проведено от изследователи от Берлинския университет показа, че използването на тези продукти намалява риска от инсулт. Освен това може да си спестим и диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето.

Експертите анализирали данни от 40 проучвания, включващи повече от 1 милион души от 9 страни. Анализът показа, че при хората, чиято диета е богата на храни с магнезий, рискът от коронарна болест на сърцето е по-малък с 10% в сравнение с участниците, които консумират храна с малко магнезий. В допълнение, тези доброволци е 12% по-малко вероятно да са се сблъскат с инсулт и 26% по-малко вероятно да страдат от диабет тип 2.

Също така, изследователи са открили, че увеличаването на нивото на магнезий в диетата на 100 мг намалява риска от инсулт със 7%. А вероятността от развитие на диабет тип с 2-19%. Според учените, магнезия в организма играе много важна роля. Той е включен в метаболизма на глюкозата, производството на протеини и синтеза на нуклеинови киселини.

Магнезият участва в над 300 ензимни реакции. Той допринася за регулиране на съдовия тонус, сърдечната честота, участва в образуването на кръвни съсиреци и в процеса на костно ремоделиране.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.