Магарешки бодил – при болен черен дроб, срещу Алцхаймер и диабет

Ако забележите край пътя ниви, обрасли с магарешки бодил, не бързайте да се възмущавате, че татковината буренясва


Магарешки бодил се сее, защото от семената му се извлича ценна съставка. Съдържащите се там флавоноиди помагат на черния дроб да работи и го предпазват от увреждане.

Бодилът се нарича и бял трън (Silybum marianum), идва от Средиземноморие-то и се е пръснал по целия свят. Използва се от билкари, самоуки, а и дипломирани лекари. Много често обработените семена са давани като антидот при отравяния с гъби и дори с много токсичната зелена мухоморка.

Лечителите препоръчват магарешкия бодил
при нездрав тен, отдаван на жълтеница, на други чернодробни болести, както и при проблеми с жлъчката. Освен това през годините са опитвани и приложения срещу радиация и след химиотерапия, за понижаване на „лошия“ холесгерол, при диабет и за профилактика на алцхаймер.

Науката установи, че бодилът дължи славата си на силимарина (силибинин, си-либин). В него има 7 полифенолни молекули, флавоноида таксифолин и мастни киселини, включително линолова.

Според едни лечебните свойства на силимарина са преувеличени. Но други намират ефект дори при смятани за необратими болести като цироза и рак. В медицината силимаринът ползва главно при чернодробни увреждания. Първо трябва да се изясни причината за увреждането на черния дроб.

Дали е омазняване, токсин, медикаменти, алкохол, или е вирусен хепатит. Препоръчва се и режим с повече плодове и зеленчуци, намалена физическа активност, избягване на тежък труд.

Други пазители на черния дроб са екстрактът от семената на артишока – растение, което дори външно наподобява белия трън, маслото от тиквено семе и медът. Маслото от магарешки бодил и екстрактът от артишок имат най-голям ефект, ако се пият по няколко месеца и се правят почивки. Като различните добавки се редуват. Нови научни изследвания добавят към пазителите на черния дроб кафето и броколите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.