https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Мъдрост от древните индуси – фигурки за здраве

0

Вероятно малко хора знаят, че индусите могат да се лекуват сами и то само като нареждат пръстите си в определени фигу­ри (мудри). Прилагайки тези мудри всеки човек може да се излекува от много болести, да заздрави нервната система и дори да се защити от негативната енергия.

Лечебното действие на мудрите не се дължи на някакво чудо, а просто на многото биологично-активни точки, свързани с вътрешните органи на нашето тяло, разположени на дланите, както и на ходилата. Древните знахари препоръчвали да се масажират ръцете, да се подреждат и сплитат пръстите в оп­ределени фигури, не само за лечението на забо­лявания, но и за профилактика.

индийкаВие също можете да се научите да се лекувате сами – не е сложно, но за да имат фигурите лечебен ефект, трябва да се спазват някои прави­ла.

Първото задължител­но условие е, че преди да започнете с изпълнението на мудрата, да се изолирате от заоби­калящата ви обстановка и да съсредоточите мислите си върху целите на уп­ражнението.

Следващото важно нещо е по време на изпълнението на фигурите да следите осанката си – дръжте гърбът абсолютно изправен. Според източната медицина в тялото има меридиани, по които се дви­жи енергийният поток. Ние регулираме движението на този поток, подреждайки пръстите си в мудри, тъй като началните и крайните точки на тези меридиани са разположени именно върху върховете на пръс­тите.

Много важно също е да се избере правилно време за заниманията. Най-добре е да се заемете с изпълнението на мудри в пър­вият час след събуждането, когато още не сте умо­рени, или час преди да си легнете, когато тялото и мозъкът са настроени за почивка. Температурата на въздуха трябва да бъде над 22 градуса, а дланите да се затоплят преди сеанса, като се разтрият една в друга.

Ако пък ви се случи ненадейно да ви връхлети болка, тревога, вълнение, незабавно подредете мудрата. Можете да изпълнявате уп­ражненията във всяко свободно време – докато седите пред телевизора или на спирката например. На ден са необходими не повече от 35 минути, а един сеанс протича за 5-10 минути. Не се опитвайте да изпълните колко­то може повече мудри. По-добре изберете 2-4 фигури и ги нареждайте в продължение на месец. Докато подреждате мудрите, не напря­гайте ръцете и оставяйте пръстите да почиват след всяко упражнение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.