https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Според ново проучване, има голяма прилика между процесите в мозъка, протичащи при мигрена и реакцията на кожата, когато се втрива в нея олио от лют червен пипер. Според тях виновника за приликите е капсаицина – веществото, което придава лютивината на даден продукт или храна. Според тях попадането на това вещество върху кожата на човек, води до освобождаване на хормона калцитонин, който увеличава притока на кръв към засегнатата област.

Нещо подобно се случва и когато човек с мигрена получи пристъп. Тогава се увеличава притокът на кръв към дадена мозъчна област. Със своето откритие, изследователите успяват да постигнат блокиране на нервните рецептори на изолиран кожен участък, върху който има втрито масло от лют червен пипер. Това спира изпращането на съобщение от тях и отделянето на калцитонин, съответно и не се стига до увеличаване на притока на кръв.

chushkaУчените имат надежда, че на този принцип ще успеят да получат и така дълго чакания от болните лек срещу мигрената и непоносимите й пристъпи. Освен за мигрена, това експериментално лекарство вероятно ще може да се ползва и като антиепилептично средство и за понижаване на кръвното налягане.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.