Упоритият люспест лишей обича пролетта

Здравата кожа е гладка, стегната и достатъчно еластична в зависимост от възрастта

 

кожен лишей

Когато обаче я атакуват микроби, гъбички или вируси, тя променя вида си – става по-груба и твърда, на места се появяват пигментирани участъци и дребни люспици. Тези промени се обединяват под популярното название лишеи. Според някои дерматолози спомагателен фактор за появата им е липсата на витамини, особено на витамин А и D. Друго предразполагащо условие е изсушаването на кожата след баня. Причина са и атмосферните условия – вятърът и дъждът влияят неблагоприятно. Затова през пролетта обривите обикновено се засилват.

Т.нар. люспест лишей е често срещано кожно заболяване, което засяга хора от двата пола в активна възраст. То бележи два пика – между 13 и 25 години и между 50 и 60. Не са изяснени напълно причините за неговата поява. Засега голямо значение се отдава на наследствения фактор. Но е възможно хроничното заболяване да се дължи на аномалии в обмяната на веществата, на смущение във

ПУВА-терапията съчетава облъчване с ултравиолетови лъчи от функциите на жлезите с вътрешна секреция. Влияние имат също нервното и психично напрежение.

Люспестият лишей се появява най-напред под формата на малки червени петна, леко надигнати като пъпчици, с големина на просено до лещено зърно. При сливането им се образуват фигури, покрити с белезникави люспи. Най-предпочитаните места са коленете и лактите, но заболяването може да засегне и цялото тяло.

Лечението на лишеите е трудно. Обикновено се препоръчва да започне рано напролет. Най-ефикасна е ПУВА-терапията, която съчетава ултравиолетови лъчи от спектъра А с лекарства, усилващи въздействието на светлината върху клетките на кожата. Тя е подходяща при голямо разпространение на обривите, а също и в случаите, в които са поразени дланите и стъпалата. Не се препоръчва при захарен диабет, при злокачествени и доброкачествени заболявания, при язва на стомаха и болен черен дроб. Друг лечебен метод е селективната фототерапия – използват се ултравиолетови лъчи със средна дължина. Подходяща е при деца, при прогресиращо и при локално развитие на заболяването. Медикаментозното лечение е много разнообразно, но то задължително трябва да се назначи от специалист дерматолог.

За да повишите ефикасността на терапията, е необходимо да направите и някои промени в начина на живот. В 40% от случаите лишеят се възбужда от нервно-психическо напрежение, затова ограничете стреса. Откажете алкохола, защото той усложнява протичането на заболяването и пречи на лечението му. Събирайте слънчеви лъчи, но умерено.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.