Любовта е наркотик, към който всички сме пристрастени

Любовта е като наркотик, алармират учените! Любовта е полезна, казват психолозите. Любовта е относителна, съмняват се философите. Къде е истината?

любовта
Любовта е наркотик, към който всички сме пристрастени

Колкото и да се опитваме да отговорим на този въпрос, той ще е верен само наполовина. И все пак, нека видим какво казват учените. Оказва се, че любовта е като наркотик – тя разрушава тялото!

Такъв е неочаквания извод на американските психолози.  Те казват, че любовните преживявания влияят на мозъка,по същия начин, както влияе и болестта.

В изследването са участвали влюбени студенти, на които бил направен магнитен резонанс на мозъка и хормонални изследвания. И след като били отчетени резултатите се оказало, че ефектът на любовта върху тялото е подобен на наркоманията.

Това означава, че хората са психически и физически зависими от любовта. Те губят способността адекватно да възприемат света, и дори временното отсъствие на онзи, когото обичат, ги карат да се чувстват така, все едно се разпадат. Несподелената, невзаимната любов води до опустошителни последици за здравето и нарушаване на хормоналния баланс.

Учените отдавна са обяснили химическата природа на любовта. Това усещане е резултат от биохимични процеси в организма, в резултат на които се отделят необходимите хормони. Любовта е експлозия на някои хормони.

По време на магнитно-резонансната терапия, когато учените показали снимка на обекта на страстта на изследвания, при него се засилили части от мозъка, които произвеждат хормона на удоволствието – допамин. Именно този хормон се произвежда по време на прием никотин и кокаин, предизвиквайки чувство на удовлетворение. В други случаи, когато са показани снимки на непознати или неприятни хора, хормонът на щастието не се отделял.

Но когато учените изследвали мозъците на хора с десетгодишен опит в семейния живот, те трябвало да включват много различни области на мозъка, които произвеждат хормони като окситоцин и вазопресин. Това също е хормон на любовта и щастието, но не толкова страстен, а по-скоро спокоен и поддържащ.Тези хора също така имали високи нива на серотонин – хормона на спокойствието и чувството на благосъстояние.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.