https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как се преодолява любовна мъка?

0

Много е неприятно ако по време на най-хубавите зимни празници вашето пораснало дете е тъжно и унило заради някакъв любовен проблем или любовна мъка

Любовна мъка да се преодолее не е трудно, но често е мъчително.

Според статистиката 78% от момичетата и 59% от момчетата за първи път се влюбват на 14-15 години. Проблемът е, че според статистиката чувствата на единия от партньорите отшумяват едва след 3 месеца и настъпва болезнена раздяла.

„Първата любовна мъка е тежък, но закономерен етап от съзряването. Тя се преодолява на 5 етапа“, обяснява френският психоаналитик Гзавие Помро.

Най-напред идва отричането. Детето ви се държи така, сякаш нищо не се е случило, пише вестник „Всичко за семейството“.

Само след седмица следва вторият етап – гневът. В този миг реакциите на тийнейджъра стават неконтролируеми. Той крещи по повод и без повод, изглежда все по-зле, спира да учи. Помро препоръчва спокойно да изчакате периодът да отмине от само себе си. Не бива да забравяте, че на тази възраст човешкият мозък преувеличава всяка случка. Освен това тийнейджърът няма достатъчно житейски опит и не вярва, че с времето човек се справя с почти всяка болка. Не си дава сметка и че го чакат още много любови.

Гневът малко по малко се уталожва и започва пазарлъкът

Порасналото дете решава, че ако промени нещо във външността или поведението си, би могло да върне любимия си. Някои момичета се подлагат на невъобразими диети, други започват да се тъпчат. Едни момчета спортуват като луди, други прекарват все повече часове пред компютрите. „Всичко това е временно. Все пак бъдете нащрек -понякога е достатъчна една любовна раздяла, за да се отключи булимия или анорексия“, предупреждава специалистът.

Най-тежкият и труден за преодоляване етап е депресията. Тя идва около 3 седмици след раздялата. Девойките „получават“ симптоми на най-различни заболявания. Те обаче донякъде се справят с мъката си, като говорят за нея с приятелки или пишат дневници.

Доста по-тревожно е държанието на момчетата. Тях ги избива на агресия и започват да колекционират авантюри. Родителите трябва да обърнат специално внимание на синовете си, защото има опасност да залитнат към наркотици, алкохол или хулиганство.

След месец-два обикновено идва заключителният етап – приемането. Болката постепенно отшумява и детето ви е готово отново да потърси любовта.

Проблемът е, че психиката на някои тийнейджъри не е достатъчно стабилна, за да преминат сами през 5-те закономерни етапа на тъгуването. Те се капсулират в него и изпадат в състояние, наричано от психолозите „патологичен траур“. Ако забележите, че повече от 3 месеца синът или дъщеря ви са раздирани от любовна мъка, задължително потърсете специализирана помощ, , съветва вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.