https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лунатиците – всичко, което не знаете за тях

0

Френски медици от болницата „Gui de Chauliac“ в Монпелие си поставили за цел да изследват какво какво се случва с организма на лунатиците

lunaticite
За целта те сравнили състоянието на сто души, страдащи от сомнамбулизъм, и още толкова, които нощем просто спят. Повечето лунатици се оплаквали от постоянни главоболия и мигрени, които ги измъчват в състояние на бодърстване. Медиците дори установили, че те имат главоболие четири пъти повече, а мигрените се случват десет пъти по-често. Затова пък насън, и по-точно по време на пристъпа им, обикновено нищо не усещат.

„Почти половината от респондентите признават, че са получавали сериозни травми,докато „се разхождат“ насън — потресен е ръководителят на групата, психиатърът и сомнолог Реджис Лопес. – Но единици от тях са се събуждали от болка. Останалите са откривали травмите си чак на сутринта. Представете си, един от пациентите скача от третия етаж и си чупи и двата крака, но успява да се върне в леглото си. Едва когато се събужда на сутринта, усеща болката. И той не е единствен…“

„Механизмът на сомнамбулизма не е изяснен. И всеки факт в изучаването на това заболяване – или по-точно нервно разстройство, помага да се доближим да разгадаването му- коментира сомнологът Денис Луциев. – Засега знаем само на какво са способни хората по време на пристъп, изяснихме и в коя фаза на съня се случва това. Но защо човекът страда от сомнамбулия и може ли да се избегне това състояние или да се излекува, все още няма отговор, фактът, установен от френските колеги, ще помогне не само в изследването на лунатизма, но и ще доведе до създаването на т.нар. „сънна“ анестезия. Ще разберем върху кой участък от мозъка да въздействаме, ще потопим пациента в сън и ще оперираме.“

ЛУНАТИЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ

Най-често лунатиците са безобидни и по време на пристъп вредят единствено на себе си. Но се случват и невероятни произшествия, за щастие единични случаи.
През 1987 г. 23-годишният канадец Кенет Паркс насън излиза от дома си, сяда в колата и отива при родителите на съпругата си на около 20 км разстояние. Отваря вратата на къщата им с ключа си, влиза в спалнята и удушава тъста си. След това убива тъща си с кухненския нож. Отново сяда зад волана, отива в полицейския участък и заявява: „Мисля, че убих някого“.

Медицинската експертиза показва, че Паркс се е намирал в дълбок сън, а фазите се сменяли по-често, отколкото при здрави хора. Той си скъсал няколко сухожилия, докато извършвал престъплението, но в този момент не усетил никаква болка.

Психологическите причини за разигралата се трагедия са установени бързо. Кенет се пристрастява към хазарта, краде пари от службата си, за което е уволнен, след което започва да врънка средства от жена си. Скарва се с нея и с родителите й. Преди престъплението обаче се опитва да изглади проблема, пише „Феномен“. Но очевидно в съзнанието му трайно са се загнездили злобата и обидата. Съдът оправдава Паркс въз основа на обстоятелствата около състоянието му…

ЛУНАТА Е НЕВИННА

Според народната мълва Луната е „виновна“ за нощните похождения на спящите. Вероятно защото пристъпите се случват в тъмната част на денонощието.

Учените са склонни да приемат генетичния произход на сомнамбулизма. В почти 90 на сто от случаите той е наследствен.

Лунатизмът често се съпровожда с епилепсия.

Сомнамбулите като деца по-дълго се напикават.

Обикновено, докато спим, центърът на движение в мозъка ни е блокиран. При сомнамбулизма не е така – т.е. мозъкът спи, а тялото бодърства.

В това състояние човек обикновено прави привични неща – разхожда се из жилището, чисти, полива цветя, гали котката и дори си бъбри с близките си. Само че на сутринта не си спомня нищо..

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.