https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Луната оказва влияние на съня – научете как!

0

Луната продължава да бъде феномен за хората и след толкова много години на изучаване и съзерцание

lunata
Някои древни народи вярвали, че небесната странница е погълната от чудовища. При древните славяни това са двуглави и шестопръсти змиеподобни същества – хали. Нашите прадеди ужасно се страхували това чудо да не погълне светилото завинаги. Тогава според тях Слънцето, от чувство за солидарност, също ще угасне и на земята ще настъпи пълна тъмнина.

За да не изплашат нечистата сила, по време на затъмнения хората говорели тихо, а някои особено раними натури плачели като при кончината на близък човек. А по-решително настроените се хвърляли в защита на „божието око“. Щом лунният диск се скриел, хората излизали на улицата и започвали да стрелят, да удрят по тенджери, тигани, котли, да бият камбани и да крещят с всички сили. Вярвали, че силният шум ще прогони вещиците и другите чудовища, нападнали Луната.

Лунатици и не само

Във всички времена лунната светлина въздейства странно на спящия. Едни тя „заразява“ с кошмари и безсъние. Други посред нощ стават от леглото и като хипнотизирани се разхождат по покривите. Но най-голяма вреда се смята, че Луната може да причини на бременните и новородените. Затова в ясни лунни нощи всички „рискови елементи“ отиват да спят в специални, затъмнени стаи. Ако се случи най-страшното – лунното сияние засегне някого и той „се разболее“, знахарите поставят на перваза съд с вода. Вярва се, че в него „виновницата за заболяването“ през нощта „ще се удави и така ще премине лунатизмът. Ако това не помогне, се прилага друго „лекарство“: пострадалият се увива в пелена и се оставя на двора, така че върху него да пада лунната светлина.

Луната е безплатен синоптик

Лунният диск, неговата форма, цвят и положение в небето могат да разкажат много. По „рогчетата“ на Месеца може да се предсказва времето. Главното е да се установи накъде сочат „рогата“ на Луната. Ако „гледат“ нагоре (така че на тях спокойно да може да се окачи шапка), очаквайте хубаво време. Ако са надолу, гответе се за влошаване на времето.

Пръстен около Луната е на вятър. Ако нощното светило е оцветено в зеленикаво, предвещава засуха, в червеникаво – дните ще са слънчеви и с хубаво време. Ако младият Месец три пъти поред е ясен – 30 дни ще е топло и слънчево. Ако на Велики четвъртък се случи пълнолуние, през пролетта няма да мине без наводнения. Ако на 18 юли Луната при изгрев „играе“ (свети особено ярко), ще има богата реколта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.