https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

На какво се дължи лошото подреждане на зъбите?

0

Лошото подреждане на зъбите се дължи на неправилни разположения на зъбните корени

losho podrejdane na zabite
Възможно е корените да се развиват от правилното си място, но в неправилна посока. В такива случаи се слагат шини за корекция. Вторият вариант е, когато корените се развиват на грешно място.

При него е възможно да се наложи изваждане на криво пораслия зъб, защото съседните не растат нормално. Възможни са почести кариеси, пулпити, абсцеси, дори гангрена. Има и затруднения при дъвченето. Ето някои от най-честите причини, които водят до криво израстване и лошото подреждане на зъбите:

Подредбата на зъбите в голяма степен е генетично обусловена. Ако обаче предразположението към подобна зъбна патология бъде отчетено в ранна детска възраст, е възможно да се направят корекции.

Появата и опадането на млечните зъби, замяната им с постоянни отнемат време. Този процес може да наруши правилното си протичане не само поради вродени предразположения, но и вследствие на вредни фактори от околната среда. Лошата хигиена, липсата на грижи за зъбите може да доведат до поява на инфекции в устната кухина, които да затруднят развитието им. Много е важно да не оставяте децата сами да вадят млечните си зъби. Рискувате да увредите коренчевите зачатъци.

Недоимъчното хранене с недостатъчно белтъчини,прекалява-нето със сладкото, липсата на витамини може да доведат до израстване накриво на зъбите. Някои имат повече от един корен. Ако се развиват с различна скорост, това променя посоката на растежа. Балансирайте храната. Ако зъбите се изкривяват, колкото по-рано сложите шина на постоянните зъби, толкова по-добър и траен ще е ефектът.

Някои гингивити, както и костни заболявания на челюстите в ранна възраст, рахит и други болести, свързани с инфекции или нарушения в обмяната на калция и витамин D, могат да предизвикат изкривявания на зъбите. Винаги щом възникнат подобни съмнения, е редно да се консултирате освен със съответния лекар (педиатър) също и със стоматолог.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.