Лошият дъх може да отблъсне всеки

Лошият дъх пречи при общуване, намалява самочувствието и затруднява социалните контакти

лош дъх

Проучванията сочат, че той се дължи най-често на увеличения метаболизъм на сярапродуциращите бактерии, които нормално пребивават в гърлото и на повърхността на езика. На второ място се нарежда лошата орална хигиена, която води до прекомерно натрупване на хранителни частици в устата.

Нормално е сутрин да усещате неприятен дъх. Причината е, че намалялото количество слюнка през нощта позволява задържането на зъбна плака. Обикновено закуската увеличава слюнкоотделянето и лошият дъх отминава. При някои хора обаче оплакването може да се дължи на заболявания на слюнчените жлези.

Сухотата в устата също може да доведе до неприятен дъх. Понякога тя е следствие от дехидратация, друг път се явява страничен ефект от приема на някои медикаменти.

Установено е, че определени съставки в често консумирани храни и напитки са сред виновниците за оплакването – чесън, лук, алкохол. При абсорбираното на хранителните вещества в кръвта те достигат до белите дробове, откъдето се издишват през устата и носа. Имайте предвид, че диети, които препоръчват рязко намаляване на храната, също могат да причинят лош дъх.

Оплакването може да се дължи на много общи заболявания: инфекции на дихателните пътища (носа, трахеята, белите дробове), хроничен синузит, хроничен бронхит, диабет, проблеми със стомаха, черния дроб или бъбреците. Идете на лекар и ако той не отрие здравословен проблем, тогава трябва да търсите причината в устната кухина.

Измийте добре зъбите с четка и паста, като се стараете да отстраните всички хранителни частици. Почистете междузъбните пространства с конец или орален душ. Зъбната плака, зъбният камък и възпалението на венците са сред стоматологичните причини за лош дъх. Всички те са свързани помежду си. Зъбната плака представлява мек белезникав налеп, който основно се състои от бактерии и се натрупва по всички повърхности на зъбите. Ако не я миете редовно – поне през 12 часа, тя се втвърдява и се образува зъбен камък. Него не може да отстраните с четка и паста. Необходимо е да посетите зъболекарския кабинет.

Зъбният камък създава условия за по-лесното задържане на храна и бактерии. Заедно със зъбната плака той може да предизвика възпаление на венците, известно като гингивит. Ако не предприемете лечение, рискувате да развиете пародонтит. Тези две заболявания се характеризират с лош дъх поради добрата среда, която предоставят за развитие на бактериите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.