Листните зеленчуци, продавани в супермаркетите, заплашват от развитието на чревна инфекция

Листните зеленчуци – маруля, спанак, лапад, рукола и зелен лук са желан гост на всяка трапеза. Но знаем ли дали са безопасни?

listnite-zelenchici
Ако салатата се съхранява или първоначално се продава в пластмасова опаковка или найлон, по-добре е да не се яде. Според британските биолози, тази салата може да бъде източник на бактериално замърсяване. Това показа анализът на лаборатория „Росбалт“. Специалистите са категорични, че използването на зелена салата, охладена и поставена в найлон или пластмасов контейнер, представлява заплаха за здравето.

Така, ако се постави в опаковката маруля, която има леко увреждане на листата, рискът от бактериален растеж на Salmonella enterica по повърхностна на листата се повишава два пъти. Оказва се, че комбинацията на сок от листата и опасните бактерии образува устойчив биофилм. И да се отмие този филм е изключително трудно.

Това е една от основните причини, заради които листните зеленчуци трябва да стоят накиснати дълго време във вода, преди да се измият.

Според експеримента, пет дни след съхранения на листните зеленчуци, пакетирани и в хладилник, върху листата им се развиват около 100,000 бактерии Salmonella enterica. Тези бактерии се образуват върху марулите още докато са в открито поле. Там те се прехвърлят от насекоми, птици, хора, като се използва тор. Въпреки това, Salmonella enterica може да се отмие с вода, стига да не е престояла дълго време пакетирана.

Учените подчертават, че когато бактериите са се настанили дълбоко в системата на растенията, то вече е невъзможно да се отстранят. По този начин, марулята, спанака и листните зеленчуци, които се съхраняват в найлонова торбичка, заплашват от развитието на тежка чревна инфекция.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.