Липсата на закуска е категорично невъзможна, казват израелски учени

Всички знаем колко важна е първата закуска. Без нея ще бъдем не само с излишни килограми, но и без грам енергия

закуска
Служители в университета в Тел Авив открили нещо, което се знае, но сега е доказано. Пропускане на първата за деня закуска заплашва от затлъстяване, диабет тип 2, хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Негативният ефект от пропускането на закуската е демонстриран от примера на 18 пациенти с наднормено тегло и с диабет и 18 души с нормално телесно тегло.

В рамките на един ден доброволците закусвали и вечеряли, а на другия ден само вечеряли. Въпреки това, кръвта им се анализира за концентрация на специфични протеини – маркери на генна активност, свързани с храносмилателния процес. Успоредно с това се вземат предвид нивата на захар, инсулин, глюкагон-подобен пептид-1 (важен за доброто храносмилане) и дипептидил пептидаза-4 (помага за регулиране работата на имунната система).

Оказало се, че когато доброволците закусват, те имат нормално изразяване на гените, активирани в строго определени часове на деня. Този факт помага за регулиране на телесното тегло и кръвно налягане. Освен това, кръвообращението се подобрява, благодарение на сутрешната закуска. Това възпрепятства развитието на атеросклероза. При прескачане на закуската се отбелязва скок на кръвната захар и намаляване на инсулиновата чувствителност през останалата част от деня. Така хората ставали по-склонни към пълнота, дори и да не преяждат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.