https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Липсата на закуска води до инсулт

0

111111Излязоха последните открития за това как да се предпазим от инсулт. Няколко от тях са особено интересни и са свързани с начина ни на живот.

Учени от университета Осака са провели за първи път изследване за ритъма на хранене и хората, получили инсулти.

Хироясу Исо и колегите му са проверили данните за здравето на 82 772 человек на възраст от 45 до 74 лет.

Оказало се, че тези, които пропускали да закусят и предпочитали вместо това да пият кафе или други напитки, увеличавали възможността да се получат инсулт на 36%. Защо се получавало така?

Авторите обясняват, че отказването от закуска вдига кръвното сутринта и това по някакъв начин оказвало влияние на кръвоносните съдове в мозъка и увеличавало възможността за получаване на кръвоизлив.

Колкото и да е странно, изследователите  също така отбелязали, че самият режим на хранене и това какво ядем няма чак такова влияние на рисковете от инсулт. По-рано здравни специалисти пък доказаха, че отказването от закуска може да повлияе и на риска от инфаркт на миокарда.

Но не само това може да ни разболее. Изследователи от Кралския научен институт в Лондон предупреждават, че ненормирания работен ден също може да ни докара инсулт.

48-часова работна седмица е свързана с 10%-но увеличаване на риска от нарушаване на мозъчното кръвообращение.

Учените провели анализ на данните, получени в рамките на 25 изследвания в Европа, САЩ и Австралия. Проверени са данните на над 500 хиляди мъже и жени. Накрая е установено, че в рдравнение със стандартната работна седмица от 35-40 часа, 54-часовата дава 27% риск от инсулт, а ако работим повече рискът може да надмине и 30-процентната бариера.

Пред ВВС един от авторите на изследването – проф. Мик Кавимаки учените засега не са изяснили до край в какво се крият причините за инсултите сред по-активно работещите хора. Според него рискът се увеличава от стреса, преобладаващият седящ начин на живот, както и липсата на време, което работниците биха отделили за здравето си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.